Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

09 листопада, 00:00

Інтернат для сиріт виживає самотужки

Вчора підопічним Вовковинецької школи-інтернату для сиріт дали до сніданку хліб власної випічки. Директор притулку Григорій Завада пояснив: «Заорендували в приватного підприємця з райцентру Деражня мініпекарню та й запустили у роботу. За зміну випікаємо 280 хлібин, що відповідає дводенній нормі харчування всіх 302 вихованців». Григорій Завада зробив «тверезий розрахунок»: собівартість «нашої хлібини — 0,80 гривні, а це вдвічі менше, ніж дотепер платили заводові у Деражні». Хоча підприємець і править немалу орендну плату за свою пекарню, «але ж борошно своє. У підсобному господарстві школи-інтернату зібрали 10 тонн пшениці», — продовжив директор.

До пошуку резервів Григорія Заваду, як мовиться, біда змусила: «Сиріт прибуває. У цьому навчальному році у нас на 51 підопічного більше, ніж у торішньому. А фінансування таке ж, як і раніше. Кепське. Спасибі податківцям за спонсорську допомогу. Почули, що в нас пекарня, то й привезли півтонни борошна вищого гатунку».

Директор притулку, натхненний успіхом, на досягнутому не зупиняється і продовжує пошук резервів, аби «невдовзі зробити перехід до повного самозабезпечення». Його досвідом уже зацікавилися в інших сирітських будинках Хмельницької області, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Уряд пропонує знижувати податок на прибуток на 1% за рік

Робоча група уряду для доопрацювання проекту змін податкового законодавства запропонувала з 1 січня 2001 року поетапно знижувати податок на прибуток на 1% за рік з нинішніх 30% до 25%, а також підвищити неоподатковуваний мінімум прибутків громадян в місяць з 17 грн. до 118 грн., зберігши шкалу прибуткового податку в нинішньому вигляді. Як повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» прес-секретар першого віце-прем’єра Геннадій Гармаш, робоча група також пропонує встановити граничний рівень прибутків, оподатковуваних за ставкою 10%, на рівні 360 грн. замість нинішнього «5 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян», а також скасувати нульову ставку податку на додану вартість для сільгоспвиробників. Раніше Державна податкова адміністрація пропонувала на перехідному етапі 2001 року знизити ставку податку на прибуток до 25%, а шкалу прибуткового податку скоротити до 3 ставок — 10%, 20% і 25%.

Вводяться в обіг нові банкноти «десятки» та «двадцятки»

Національний банк України з 8 листопада 2000 року вводить в обіг банкноти номіналом 10 гривень і з 20 листопада 2000 року — банкноти номіналом 20 гривень випуску 2000 року. Дизайн та елементи захисту цих банкнот відповідають аналогічним банкнотам зразка 1994 та 1995 років з додатковими змінами: на лицьовій стороні напис «голова банку» змінено на «Голова» та перенесено разом з підписом з нижньої у верхню частину банкноти і розташовано під написом «Національний банк України», на зворотній стороні написи «1994» та «1995» змінено на «2000» — рік випуску банкнот.

Банкноти гривень зазначених номіналів, випущені НБУ в обіг 2 вересня 1996 року і 1 вересня 1997 року, є дійсним платіжним засобом України і обов’язкові до приймання за їх номінальною вартістю без будь-яких обмежень до всіх видів платежів і вилучатимуться з обігу в міру їх зношення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати