Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

05 квітня, 00:00

Поляки долучаться до реставрації церкви Петра і Павла у Львові

Співпраця відбуватиметься в рамках українсько-польського проекту «Збереження спільної культурної спадщини», який триває вже понад п’ять років. Крім міністерства культури й національної спадщини Польщі, яке повністю фінансує проект, до відновлення колишнього костьолу єзуїтів долучиться й Малопольське воєводство. Реставратори з Польщі вже оглянули храм і повідомили, що невдовзі робитимуть фотограмметрію — фіксуватимуть стінописи із застосуванням комп’ютерних технологій. За словами керівника міського управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, храм досить добре зберігся, а першочергові роботи, котрі треба виконати, — гідроізоляція, на здійснення якої в бюджеті Львова на 2012 рік закладено 200 тис. грн, і ремонт даху. «І, звичайно ж, чекатимемо на висновки з Краківської академії мистецтв щодо обстеження стінопису», — говорить Л. Онищенко. Нагадаємо, що церкву святих апостолів Петра і Павла, на вул. Театральній, відкрили наприкінці 2011-го — після 65-річної перерви. Храм побудовано в 1610 — 1630 рр., і це не тільки перша пам’ятка барокової архітектури у Львові, а й найбільша культова споруда міста (її довжина — 41 м, ширина — 22,5 м, висота — 26 м). У церкві є орган, який музикознавці датують XVIII століттям. Загалом у рамках проекту «Збереження спільної культурної спадщини» минулого року виконано робіт на понад 3 млн грн. 2012-го триватиме реставрація надгробків на Личакові — йдеться про могили Мечислава Потоцького, Франца Віглі, Ілларіона Свенціцького, Антоніо Яблоновського, родини Ланців і родини Холоневських, а також хрест надгробка родини Красуцьких, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Петро Кралюк готує повість про Сагайдачного

Про це сучасний філософ та письменник, незмінний автор «Дня», професор Острозької академії повідомив на своєму творчому вечорі, що 3 квітня відбувся у Рівненському драматичному театрі. Книжка вийде вже незабаром і називатиметься «Лицар і смерть». Символічно, що саме творчий вечір Петра Михайловича відкрив серію зустрічей з відомими постатями Рівненщини. Таку традицію започаткувало керівництво театру для кращого знайомства рівнян із митцями свого краю. Нагадаємо, що Петро Михайлович відомий як автор низки наукових праць з історії, філософії, релігієзнавства, політології, літературознавства, монографічних досліджень та художніх творів, у яких червоною ниткою постають невідомі сторінки життєпису острозьких просвітників кінця XVI — початку XVII стст. Під час творчого спілкування відбулася презентація найвідоміших творів письменника, зокрема «Шестиднев, або Корона дому Острозьких», «Блага вість од княгині Жеславської. Історія Пересопницького Євангелія» й «Сильні та одинокі». Також гості мали можливість задати письменникові питання та поспілкуватися на тему соціокультурних проблем сучасності. Як зазначила під час вітального слова голова Рівненського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Світлана Ніколіна, Петро Кралюк — дуже відважна та непересічна людина, адже своїми книжками він повертає пам’ять про аристократичну Україну, яка для більшості українців, на жаль, залишається terra incognita, повідомляє Олексій КОСТЮЧЕНКО, Острог.

У Чернівцях відстояли Будинок учителя

Перемогою освітян завершився конкурс на право оренди трьох ласих приміщень у самому центрі Чернівців. Понад півстоліття їх займав обласний Будинок учителя, у якому функціонувало 17 колективів — від дитячої студії образотворчого мистецтва до драматичного театру й театру оперети. Більшість із них мають статус народних. Однак це не завадило виселенню Будинку вчителя. Таке рішення наприкінці минулого року ухвалила сесія обласної ради. Не допомогли навіть акції протесту педагогів, дітей і батьків гуртківців. Чиновники від освіти запевняли, що без роботи працівники Будинку не залишаться, а гуртки працюватимуть у приміщенні обласного центру естетичного виховання «Юність Буковини». «Це було б навіть юридично неправильно, — каже Ольга Рузинська, голова громадської організації «Центр культури, творчості та дозвілля вчителів», у якій об’єдналися працівники й гуртківці Будинку вчителя для обстоювання своїх прав. — Позашкільний заклад мають право відвідувати діти віком до 18 років, а в нас займалися і 50-річні, і навіть 70-річні». Крапки над «і» мав розставити конкурс на право оренди скандальних приміщень. Майже без боротьби його виграла громадська організація вчителів, оскільки ще один претендент на конкурс не з’явився, а інший не мав належно оформлених паперів. Тож Будинок вчителя залишився за старою адресою, щоправда, за оренду доведеться тепер платити на 300 гривень більше, повідомляє Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати