Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коридор «путінського режиму»

Митці відкрили у Києві арт-об’єкт на підтримку кримських політв’язнів
08 лютого, 18:18

Підземний перехід на Європейській площі столиці — тепер тюремний коридор. Його стіни пофарбовано у білий та блакитний кольори. На стінах — металеві двері, дуже схожі на справжні. Атмосферу в’язниці посилюють миготливе освітлення та брудна підлога. За фарбованими дверима, маємо так уявляти, перебувають кримські в’язні. Наразі за справжніми гратами перебуває 98 бранців Кремля — вихідців із Криму.

Аби суспільство про них знало більше інформації, а держава пам’ятала — що бранців треба звільняти з полону, громадська організація «Крим SOS» спільно із тбіліською платформою ARTIФ «Підземний безвихід» створили арт-об’єкт у переході між Національним центром «Українській дім» (вулиця Хрещатик, 2) та Національною філармонією України (Володимирський узвіз, 2).

Тюремний коридор створював грузинський художник Давид Кухалашвілі, аби кожен перехожий міг відчути атмосферу, в якій роками перебувають кримські в’язні путінського режиму. На кожній з дверей «камер» розміщено QR-код, відсканувавши який можна ознайомитися з історією кожного ув’язненого.

Їх окупаційна влада РФ незаконно позбавила волі за надуманими звинуваченнями у тероризмі, екстремізмі та шпигунстві. Детальніше про умови перебування бранців у місцях несвободи в Криму та РФ, про висунуті їм обвинувачення та про роботу громадського сектору, спрямовану на документування злочинів та звільнення політв’язнів, ідеться в аналітичному дослідженні «Крим SOS» «Умови утримання кримських політв’язнів» (переглянути повний текст можна тут: https://cutt.ly/9kzdl5f).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати