Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Київ у мініатюрі

Учора в Сирецькому парку відкрився квітковий вернісаж
08 вересня, 00:00
БІЛЯ КОМПОЗИЦІЇ «ЗАГАДКОВА АРЕНА» НА ДІТЕЙ ЧЕКАЄ ВЕСЕЛИЙ КЛОУН — ЯК У СПРАВЖНЬОМУ ЦИРКУ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

До вчорашнього дня майдан Незалежності, Володимирську гірку чи київський цирк можна було побачити безпосередньо у центральній частині міста. Тепер ці та інші визначні місця столиці чекають на жителів та гостей міста у Сирецькому парку. Однак між парковими та реальними об’єктами є маленька відмінність: у парку вони представлені у значно зменшеному вигляді, та ще й виготовлені з квітів. Така виставка квіткових композицій вже вчетверте проходить у Сирецькому парку. Цього року вона приурочена ювілейній даті — 70-річчю Шевченківського району міста Києва.

За словами дизайнера Шевченківського району Валерії Семенової, головне завдання вернісажу — відтворити найдостойніші та найпрекрасніші місця столиці на території парку. «Судячи із задоволених облич гостей виставки, нам це вдалося, — ділиться думками Валерія Семенова. — Як на мене, ми відтворили найвагоміші достоїнства Києва на належному рівні. До того ж, ми даруємо глядачам можливість побачити «Витоки історії» (так називається одна з композицій), яка відтворює у зменшеному вигляді пам’ятник Тарасу Шевченку та університет його імені. Думаю, що усім сподобається центральний корпус університету, колони якого прикрашені червоними гвоздиками».

Крім того, пані Валерія переконана, що неповторні враження справить на відвідувачів міні-Володимирська гірка, що поєднує елементи сучасного Києва та Давньої Русі. Напевно, нікого не залишить байдужим і символічний годинник у вигляді соняшника, який ніби відмірює роки життя міста. Як розповідає дизайнер, у підготовці виставки подбали і про інтереси маленьких відвідувачів виставки. Для них підготували «Дорогу дитячих надій» та «Загадкову арену». Це дитяча залізниця та цирк, біля підніжжя якого на дітлахів чекає жовтогаряче тигреня — доволі миле створіння з чорнобривців.

Усі ці квіткові композиції доповнюють невисокі каштани. Оскільки без цього символу Київ — не Київ, то їм теж знайшли місце на парковій алеї. А між цими каштанами припаркувався симпатичний маленький автомобіль, теж оздоблений різнобарвними квітами. Авто, за словами Валерії, з’явилося у квітковому вернісажі з тих міркувань, що без нього неможливо якомога реальніше відтворити центр столиці.

Як розповідає одна з керівників проекту — працівниця міського комунального підприємства з озеленення міста Тетяна Гарбуз, — відтворити Майдан було найважче. «Сам по собі Майдан Незалежності має складну та багаторічну історію. Тож треба було враховувати багато символічних нюансів при його відтворенні, — розповідає пані Тетяна. — Спочатку ми розробили проект квіткового Майдану, а потім вже взялися до його реалізації. Перш за все, на парковій алеї з’явився глобус із синіх хризантем, на якому ніби завмерли голуби — символи миру. Йдеться про той самий глобус, від якого вимірюються відстані до всіх міст України. Далі за ним на землі простяглася гілочка із квіток різнокольорової бегонії. На реальному Майдані цю символічну гілку тримає в руках статуя жінки, що є символом незалежності України».

Оскільки на головній площі столиці дуже часто салютують, то композиція Майдану теж завершується салютами, але квітковими. Серед зелених килимових рослин то тут, то там ніби спалахують бежеві, рожеві та блакитні коліуси, агератуми, бегонії і хризантеми. До речі, усе це квіткове диво було створене руками більше сотні майстрів всього за чотири дні. Проте нарікати на недоладність чи незавершеність композицій немає причин. Адже цьогорічний вернісаж вважається одним з найкращих за всю історію квіткових виставок у столиці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати