Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Латвійський офтальмолог безкоштовно протезує українських солдатів

21 січня, 12:10

Україна майже рік намагається робити очне протезування своїми силами, але його якість, навіть за словами самих лікарів, залишає бажати кращого. Для того, щоб допомогти нашим захисникам цього тижня до України прибув провідний латвійський офтальмолог, керівник «Лабораторії протезування очей Валтерса» доктор Валтерс. Протягом тижня він з колегами встановлюватиме протези очей військовим.

«Я маю власну клініку, — розповідає доктор Валтерс, — тому рішення про надання допомоги прийняв дуже швидко. Варто було лише взяти календар і подивитися, скільки пацієнтів ми можемо прийняти за відведений час, та підрахувати, скільки грошей потрібно на це виділити. Я давно працюю з протезами, тому знав, яка ситуація з ними в Україні, скільки у вас пацієнтів, які матеріали використовують. Я розумів, що з власними матеріалами ми будемо вам корисні. Із 1991 року, часів барикад у Латвії, я та багато інших латвійців не переймалися питанням України так, як зараз. Те, що відбувається у вас на сході, може статися і в Латвії, і в Литві, і в інших країнах Європи».

Протезування проводитимуть на базі Київського центру мікрохірургії ока. Всього планують протезувати 65 постраждалих. За словами завідувача кафедри офтальмології Національного медичного університету післядипломної освіти імені Шупика Сергія Рикова, виконати такий обсяг роботи своїми силами українським спеціалістам було б складно:

«Будемо відвертими: якісних матеріалів в Україні немає. Самої системи очно-протезної служби також не існує. В Україні такого роду допомога надається в основному технічними працівниками, а не лікарями. Креолітовий протез, який нам пропонують колеги, повністю відрізняється від того, яким користується більшість наших пацієнтів. Це високоякісне скло, що не окислюється через сльозові виділення. Протез має гарний косметичний ефект. Крім того, цей виріб досить довговічний. Також у нас у державі не працюють з екзопротезом. Він потрібен, коли людина має значну травму й ушкоджене не лише око, а й частина орбіти. Для цього потрібно відтворити точну копію неушкодженої частини обличчя, чим теж займатиметься доктор Валтерс».

Вартість креолітового очного протезу 800 — 1000 євро, але оплачувати цю суму пацієнтам не доведеться: доктор Валтерс готовий виконати усі операції безкоштовно. А витрати на матеріали покривають кошти, зібрані латвійськими благодійниками.

Робота з українцями для пана Валтерса вже звична, адже він ще взимку протезував двох постраждалих у подіях революції: «Ми вже зробили частину протезів. Я знав, що це будуть тяжкі рани з ушкодженнями не лише ока, а й м’яких тканин та кісткової системи орбіти. Мабуть, пацієнти такої ж складності у нас будуть надалі. Ми до цього готові».

Через військові дії в Україні протезування очей потребують орієнтовно 128 осіб. 28 з них постраждали на Майдані, і близько 100 залишилися без зору у зоні АТО. Найбільш поширені причини, через які військові втрачають очі: прямі кульові рани та контузії. За словами Сергія Рикова, контузії часто є більш небезпечними. Якщо при незначному пораненні тканини ще можна з’єднати, то під час контузії повністю розривається оболонка ока. Допомогти йому вже нічим не можна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати