Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Литовський пілігрим завітав до Києва

В Українському домі урочисто відкрилася виставка відомого живописця Сігітаса Станюнаса
05 жовтня, 00:00
СIГIТАС СТАНЮНАС / ФОТО АВТОРА

Цей творчій проект автор назвав „Вітрила місяця — Київський вальс», презентувавши роботи, створені за останні три роки на Тайвані та у Литві. Тепле слово про художника і про перспективи зміцнення стосунків між нашими країнами промовив Посол Литви в Україні Альгідрас Кумжа. Голова Асоціації артгалерей України Віктор Хаматов також підтвердив про наміри збільшити культурний обмін між митцями наших країн.

Урочистий початок виставки, з виносом державних прапорів, поволі перетворився на невимушену феєрію з рок-музикою та живими рухами перформансу. У центрі великого залу, де по стінах чатували яскраві полотна С. Станюнаса, художник здійснив своєрідний ритуал поклоніння творчості. На полотні, розстеленому посередині, він почав втілювати ті рухи пензлем і фарбою, які йому навіяла чудова музика, яка лунала на презентації. За словами Сігітаса, його завжди надихають імена великих митців, музикантів, художників і поетів, які він голосно проголошував: Джимі Хендрікс, Рубенс, Рембрандт, Тиціан, Шевченко, Чюрльоніс... Немов заклинаючи появу духу великих вшанованих ним людей, Сігітас почав роботу над полотном, танцюючи босоніж з пензлем і фарбами. Наприкінці він підвів двометрове полотно під високу стелю, запалив вогонь і вклонився. Цей перформанс символічно пояснив всю сутність його робіт, де так вигадливо переплелися традиційні литовські мотиви з новітніми тенденціями.

На картинах Станюнаса безліч мрійливих ночей і вечорів, люди у вишуканих масках і романтичних плащах, зітканих чи то з квітів, чи з грибів, чи лимонів. Ці дивні сомнамбулічні створіння зайняті не менш дивними справами: вартують вечір, зустрічають всесвіт і пізнають сонце. Вони нам когось нагадують, ніби у замкненій коловерті сну і не прагнуть спинити той нескінчений танок, затягуючи до себе в коло. Одне слово — вальс. Зараз він лунає у Києві, а перед тим звучав у Одесі, Парижі, Нью- Йорку, і так далі по колу.

ДОВІДКА «Дня»

Сігітас Станюнас — 41-річний професійний художник, який живе у Вільнюсі (Литва). Він закінчив Вільнюську академію мистецтв і є членом Асоціації литовських художників. Сігітаса Станюнаса називають «легіонером мистецтва і митцем-пілігримом», один з найпомітніших міждисциплінарних художників Литви. Його виставки проводились в Канаді, США, Фінляндії, Данії, Швейцарії, Бразилії, Угорщині, Індонезії і на Тайвані. Він став переможцем багатьох міжнародних художніх грантів і конкурсів. Найважливіші з них: грант Артист Інтернешнл (1995, США), грант Міжнародного фонду ЮНЕСКО для сприяння розвитку культури (IFPC) і Фонда Форда (1999, Індонезія), Фонда Сакатар (2002, Бразилія). Художник також взяв участь у чисельних міжнародних програмах артист-ін-резиданс і працював у Швейцарії, Фінляндії, США, на Тайвані та в деяких інших країнах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати