Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Матінко господня, все полетіло!»

Зруйнована Термахівка оговтується після російської окупації
12 квітня, 15:24

Село Термахівка, що розташовано на захід від Чорнобильської зони, зазнало руйнувань від обстрілів ще на початку війни. Місцеві мешканці розповіли, як вони пережили окупацію, що тривала протягом місяця.

Київщина стала місцем бойових дій з перших днів війни. Ще 24 лютого російські війська зайшли в Чорнобиль і почали наступ на Гостомель. 27 лютого вони просунулись в Бучу. В перші дні війни окупанти активно обстрілювали села Київщини. На відео проєкту «Український свідок»  — село Термахівка, що знаходиться за 50 км від Чорнобиля. Місцеві мешканці розповіли, як переживали перші обстріли.

«Здається, 24 лютого йшли танки, — згадує Людмила Олександрівна, жителька села.  – 26 числа отаке нам зробили…».

На відео можна побачити наслідки руйнувань: розтрощені хати, розбиті автомобілі. Посеред села — свіжі могили.

Жінка згадує, як загинув її сусід. Каже, що він лежав накритий і вже був мертвий, горіли його хата і хлів.

Брати Анатолій і Володимир розповідають, як їхня мати дістала поранення. Згодом вона померла. Швидкі не могли дістатись села через постійні бойові дії. Їхній батько, 71-річний Петро, залишився живим.

Термахівка — маленьке село, в якому всі одне одного знають. До війни тут мешкало близько 400 людей, тепер місцеві знають, де хто похований. Російські окупанти не дозволяли ховати людей на цвинтарі, тому жителі села робили це прямо у дворах.

Долучайтеся до проєкту Український свідок (Ukrainian Witness) на платформах:

YouTube

Facebook

Instagram

Telegram для українців

Telegram для росіян

Patreon, де нас можна підтримати

Якщо ви стали Українським Свідком і маєте відеоматеріали з місця подій: зруйновану інфраструктуру, результати обстрілів, підбиту ворожу техніку, проукраїнські мітинги — надсилайте, будь ласка, нам на пошту [email protected]. Ми підготуємо матеріали до публікації та зробимо так, аби їх побачив увесь світ!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати