Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Молодість»-37: від «Душки» до «Александрплатц»

11 вересня, 00:00

Минулого тижня пройшла перша конференція організаторів 37-го міжнародного кінофестивалю «Молодість». Насправді ця «Молодість» буде першою, що проходитиме за нового керівництва — адже Андрій Халпахчі, багаторічний незмінний генеральний директор фестивалю, минулого року пішов з цієї посади, втомившись від повної байдужості та нерозуміння зі сторони чиновників та постійних проблем з фінансуванням. Тепер фестивалем керує Максим Ілляшенко, а Халпахчі є артистичним директором.

«Молодість»-37 проходитиме з 20 по 28 жовтня. Цього року фестиваль знову змінив локацію: базуватиметься в кінотеатрі «Київ», де проходитимуть всі конкурсні покази, робочі прес- конференції та значна частина позаконкурсних програм. Також позаконкурсні перегляди триватимуть у кінотеатрах «Жовтень», «Кінопанорама», «Україна», «Баттерфляй-Ультрамарин», «Лінія Кіно — Аладін» та «Комод», а «Відлуння Молодості» пройде в Харкові, Одесі, Львові, Донецьку та Київській області.

Склад журі обіцяє стати справжньою сенсацією. Адже очолити його, якщо все складеться так, як задумали організатори, має видатний іранський і світовий режисер Мохсен Махмальбаф. Компанію йому має скласти також така відома людина у світі кіна, як швейцарець Морітц де Хадельн — багаторічний (з 1980 по 2001 рр.) директор Берлінського кінофестивалю, засновник і директор (1969—1980 рр.) фестивалю документального кіна у Ніоні, директор кінофестивалів у Локарно (1972—1977 рр.) та Венеції (2002—2003 рр.) та німець Клаус Едер — генеральний секретар FIPRESCI (Світової федерації кінокритиків). Плюс Гражина Арліцкайте (Литва) — директор Вільнюського кінофестивалю та Фредерік Зіхлер (Франція) — генеральний директор компанії StudioCanal. Головне журі присуджуватиме такі призи:

Гран-прі за кращий фільм конкурсної програми — статуетка «Скіфський олень» та 10000 доларів; призи за кращий повнометражний ігровий фільм 2500 доларів, за кращий короткий метр (послуги субтитрування на 2500 доларів) і за кращий студентський фільм (2500 доларів), а також приз кращому молодому актору/актрисі в 1000 євро від посольства Франції в Україні.

Також на початку фестивалю будуть вручені почесні призи «За внесок в розвиток світового кіномистецтва» і «За внесок в розвиток українського кіно» від фонду «Україна 3000». Спеціальним призом від «Дзеркала Тижня» буде нагороджено найкращий фільм програми «Панорама українського кіна».

Що ж до конкурсної програми, то вона традиційно складатиметься з трьох категорій — студентські фільми, короткометражні та повнометражні ігрові фільми. Список конкурсантів в основному відомий. Так, у повнометражному конкурсні участь візьмуть 12 стрічок із різних країн світу, в тому числі вже підтверджено участь таких фільмів: «Візит оркестру», режисер Еран Колірін (Ізраїль), «Монотонність», реж. Юрис Поскус (Латвія), «Лола», реж. Хав’єр Ребольйо (Іспанія), «Екс-барабанщик», реж. Мортіер Коен (Бельгія), «Швидкість породжує забуття», реж. Марсело Шапсес (Аргентина), «Ваная», реж. Домалпаллі Райнеш (Індія), «Цілий поїзд», реж. Флоріан Гааг (Німеччина), і від України «Біля річки» — повнометражний дебют Єви Нейман, котрий має вийти в прокат на цьому тижні. У програмах короткометражних та студентських фільмів буде представлено в середньому по 25 стрічок. Від України підтверджено участь двох короткометражок: «Приблуда» Валерія Ямбурського і «На грані» Артема Сухарєва та студентської роботи «Хто така Таня?» Віті Гурова.

Позаконкурсна програма фестивалю включатиме чимало різноманітних програм, зокрема Панораму українського та нового російського кіна, «Фестиваль фестивалів» (прем’єри світових хітів), «Французьке кіно сьогодні», «Німецький бульвар», добірку сучасного італійського кіна і покази нових робіт від Московського міжнародного кінофестивалю. Чималий інтерес кіноманів викличе програма «Румунський феномен», що включатиме картини, які впродовж останнього року здобули кінематографу наших південно-західних сусідів всесвітню славу. Звичайно, помітними подіями також стануть ретроспектива фільмів Мохсена Махмальбафа, Андре Дельво і стрічок за участю Ізабель Юппер. Пройдуть також Довгі ночі короткого метру (Німеччини, Італії, Голандії, Швеції, Фінляндії). Особливими подіями стануть окремі покази авторських версій картин Андрій Тарковського «Пристрасті за Андрієм» та Райнера Вернера Фассбіндера «Берлін, Александрплатц».

Також пройдуть акції, спрямовані на розвиток кіноіндустрії. Так, з 24 по 27 жовтня МКФ «Молодість» та компанія «Кінофорум України» втретє проводитимуть Міжнародний кіноринок «Молодість». У рамках Фестивалю також працюватиме Київська майстерня талантів із майстер-класами провідних світових кіномитців спеціально для молодих українських кінематографістів. Що особливо буде цікаво початківцям — вперше запланований конкурсний відбір кінопроектів, так званий Пітчінг, для реалізації потенціалу молодих кінематографістів України із залученням провідних продюсерів з різних країн світу.

А відкриється «Молодість» 20 жовтня у палаці «Україна» новим фільмом відомим голландського режисера Йоса Стеллінга «Душка» (спільне виробництво Нідерландів, Росії та України), зйомки якого частково проходили в Києві із залученням українських учасників знімальної групи та українських акторів, а головну роль у фільмі виконав також киянин Сергій Маковецький. Фільм було висунуто від Голландії на здобуття Оскара-2008 за найкращий іноземний фільм.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати