Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не час і не місце

Історія з капелюхом на ялинці має завершити дискусію про невиправдану експлуатацію простору біля Софії Київської
14 грудня, 19:31

Після обурення мешканців столиці, та й з інших регіонів країни, чудернацький капелюх із ялинки на Софійській площі таки зняли. Організатори свята, команда проєкту Folk Ukraine, пояснили, що поява шапки над ялинкою була тимчасовою. 19 грудня замість неї з’явилася б різдвяна зірка.

Але справа не в тому, що буде прикрашати головну ялинку країни чи яка тематика пануватиме — це все деталі другорядні, бутафорія, за якою губиться значимість місця, де плануються і проводяться щорічні гуляння. На щастя, цього року сцени та гучних концертів біля Софії не буде. Але простір довкола тисячолітньої пам’ятки все одно перетвориться на ярмарково-фудкортний. Чи доречно це?

Чомусь же подібні розваги не влаштовують біля Лаври, Кирилівської чи Андріївської церкви? Здається, варто цікавитися тим, що коїться за мурами Софії і які смисли несе святиня. Приміром, на території заповідника тільки-тільки законсервували до наступної весни археологічні розкопки, про секрети яких учені нам розкажуть згодом, у Малій Трапезній на великі свята проводять святкові літургії, наукові співробітники готують до друку видання про розшифровані настінні написи на стінах храму — саме ці новини мали б бути топовими для Софії Київської, а не капелюх на ялинці під її стінами.

Крім того, за словами генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської, цього року у міста були інші варіанти для організації новорічно-різдвяних гулянь, приміром, простір біля Арки дружби народів. Але ж ні — вкотре міська влада дозволила приватній компанії, котра з року в рік стає переможцем мистецького конкурсу, на проведення Нового року у Києві саме на Софійській площі.

«Складається враження, що зараз Софійська площа як непідконтрольний острівець, організатори нікому не підчиняються, а, може, від міста нема ніяких претензій», — зазначала раніше «Дню» Ірина Нікіфорова, членкиня колегії у головній раді Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Ще один момент, про який забули за дошкульною критикою капелюха громадяни — порушення обіцянок від Folk Ukraine. У конкурсній документації переможець обіцяв свято з дотриманням українських традицій. Капелюх у стилі фентезі чи казкового лісу навряд чи можна назвати українським символом. Хоча є чимало громадян, яким ідея з капелюхом сподобалася. Колишній міністр економіки Тимофій Милованов навіть зазначив у «Фейсбуці», що з таким ставленням до інновацій, як декор на ялинці, Україні важко розраховувати на розвиток новітніх технологій.

Власне, проти нових підходів в оформленні міського простору ніхто не заперечує, але для таких експериментів треба обирати правильне місце та час. Зрештою, варто нарешті розставити пріоритети, що припустимо біля пам’ятки, яка є не лише національним, а й світовим надбанням, а що ні (Софія разом з Лаврою внесена до списку ЮНЕСКО). Навряд чи хтось би заперечував проти камерних концертів на площі. Каруселям та танцям біля могили Патріарха – суспільство має

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати