Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не останній бій за Поштову

У Київраді не вистачило голосів, щоб остаточно дати «добро» на створення унікального музею
08 червня, 12:26
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Проект рішення щодо розірвання угоди з інвестором будівництва на Поштовій площі, завершення розкопок та створення підземного музею Київрада ухвалила у першому читанні 19 квітня. «День» писав про розвиток подій у матеріалі «Коріння — на поверхню!» (№70-71 за 20—21 квітня 2018 року). До рішення-«основи» у депутатів залишилося багато запитань. Тож комісія з питань культури приймала зауваження між першим і другим читаннями.

На пленарному засіданні 7 червня питання Поштової взялися обговорювати одразу після затвердження порядку денного. Тим часом під Київрадою активісти, які виборюють музей на Поштовій площі, встановили перед входом до будівлі  арку з написом «#музейнаПоштовій вхід». Перед нею вишикувалася черга з квитками, натякаючи, що громада прагне якнайшвидшого відкриття музею.

На засіданні Київради виникла суперечка між автором проекту рішення Сергієм Гусовським та головою комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторією Мухою. Кожен з них представив комплекс правок і був категорично проти пропозицій іншого.

Гусовський у своєму поданні врахував зауваження Музею історії міста Києва, філією якого має стати підземелля на Поштовій. Акцент зроблено на розірванні договору із забудовником, якісних археологічних розкопках, прийнятті об’єкту до комунальної власності та організації музейної установи. Муха наголосила на неможливості реалізації початкового рішення та запропонувала покрокову процедуру створення музею.  Формулювання «опрацювати можливість розірвання договору» та пропозиція виділити кошти на укріплення об’єкта викликала спротив Гусовського. Він заявив, що це не зупинить будівництва торгово-розважального центру та погубить важливі знахідки. На що Муха відповіла, що Київрада досі не бачила підрахунків збитків, які завдасть бюджету розірвання договору та виплата компенсацій. Можливо, раціональніше буде переконати забудовника виділити площу під музей. Депутати так і не визначилися, на чий бік стати, тож відхилили обидва пакети правок та не підтримали рішення у цілому.

Під час бурхливого обговорення у залі з кулуарів лунав свист і крики «Ганьба» від учасників мітингу. Сергій Гусовський пізніше запевнив їх, що депутати мають усі підстави повернутися до цього питання на наступному пленарному засіданні. За його словами, тоді буде присутній і міський голова Віталій Кличко, чия думка є ключовою у розумінні тіньових домовленостей і перспектив для музею. Депутати з перерви не повернулися — засідання перенесли на невизначений термін через «застосування фізичної сили щодо працівників секретаріату Київської міської ради та пошкодження майна й обладнання сесійної зали».

«День» стежить за перебігом подій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати