Не стандарт
У води теж є термін придатності![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20050806/4141-2-1.jpg)
Учора у Держспоживстандарті говорили про питну воду. Заступник голови відомства Іван Саєвич повідомив, що у сфері роздрібної торгівлі протягом першого півріччя 2005 року було перевірено більше 31 тис. дал. мінеральної води та безалкогольних напоїв. У результаті перевірок забраковано та знято з реалізації понад 12 тис. дал, що складає більше 39% перевіреної кількості. Найбільш вражаючими результати виявилися у Київській (понад 96%). Кіровоградській (понад 87%), Донецькій (понад 74%) та Херсонській (68%) областях. Найбільше порушень стосувалось документів щодо якості й безпеки води — у 63,3% вони були відсутні. Також Держспоживстандартом було виявлено товар без якої-небудь інформації про нього (24,7%), а ще — з вичерпаним терміном придатності (4%). Іван Саєвич підкреслив, «що аналіз води проводився у лабораторіях європейського зразка. І перевірки заради перевірок ніхто не здійснює. Ми прагнемо покращити якість продуктів, представлених на українському ринку», — сказав він.
Але поки що результати не втішні. Ось, наприклад, в Чернігівській, Закарпатській, Київській областях було перевірено мінеральну воду. У більшості випадків про стандарти пакування забули зовсім: пляшка стара, поверхня потерта, на пляшці явні забруднення. Більше того, в окремих випадках навіть мийка склотари проводилася незадовільно — пляшки з водою виявилися забрудненими.
Щоправда, якість води не завжди залежить від виробника — є вина й торгових точок. Наприклад, продукція повинна зберігатися при температурі +5—15 о градусів. Якщо газована вода ще якось «переживе» спеку, то у негазованої шансів залишитися придатною до споживання практично немає. На думку заступника голови Держспоживстандарту, необхідно запровадити новий механізм роботи: і товаровиробник, і Держспоживстандарт, і споживач повинні мати однакові права і слідкувати за якістю продукту. «Можливо, це не сподобається товаровиробникам, але заробляти гроші на здоров’ї народу — не вигідно нам», — каже І. Саєвич.
Що стосується води, яка постачається комунальними підприємствами, то вона, за словами заступника голови Дерспоживстандарту, взагалі не відповідає вимогам ГОСТ — містить у надлишку хлор і залізо, також вона кольорова, каламутна... Більше того, перевірки виявили в воді підвищену кількість бактерій групи кишкових паличок. «Навіть якщо вода до потрапляння в труби була сприятлива для використання, то після цього навіть мити нею продукти не рекомендується», — впевнений І. Саєвич.