Перейти до основного вмісту

Небезпечні смугасті ягоди

У липні з київських ринків вилучено близько 400 кілограмів кавунів
01 серпня, 00:00
УТРИМАЙТЕСЯ ВІД РАННІХ КАВУНІВ — РАДЯТЬ ЛІКАРІ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сезон кавунів i динь в Україні розпочинається в серпні та вересні, але вже зараз на київських ринках з’явилися контейнери з ранніми смугастими ягодами. Санітарно-епідеміологічна служба та лікарі не в захопленні: скоріше за все, незабаром збільшиться кількість пацієнтів з ознаками отруєння ранніми кавунами.

За липень міське Управління ветмедицини та інші відповідальні служби вилучили з продажу понад 360 кілограмів кавунів із Херсонщини: в них був завищений вміст нітратів, які є небезпечними для здоров’я. Корисних речовин у перших кавунах не так уже й багато, зате шкідливих нітратів більш ніж достатньо, тому фахівці не рекомендують вживати ранні баштанні культури, особливо дітям.

Щоб максимально убезпечити покупців, санеэпідемслужба щороку проводить експертизу кожної ввезеної на продаж партії баштанних, а відповідні довідки продавці повинні пред’являти на першу вимогу покупця. Тому, якщо вже зовсім не можна втерпіти, краще купити кавун на ринку або у спеціально відведеному місці, уважно прочитавши документ про вміст нітратів. Якщо продавець відмовляється його пред’явити — значить щось не так, і надійніше буде знайти «сертифікований» і менш шкідливий кавун.

Визначити на око, чи «наколотий» кавун, неможливо. Фахівці акцентують увагу на таких прикметах: якщо у кавунової м’якоті жовті прожилки, це свідчить про надлишок нітратів i нітритів. Якщо хімікатів багато, опущена у воду м’якоть забарвлює рідину в рожевий колір. Однак навіть без цих ознак ягоди можуть бути отруйними, тому киянам варто покластися на висновки СЕС. Купувати смугасті ягоди на стихійних ринках, уздовж трас та «з рук» не варто: швидше за все, власники кавунів таким чином обходять необхідний контроль з боку лікарів i токсикологів.

«Потерпіть хоча б до початку серпня — перші кавуни дуже небезпечні! — говорить лікар-гастроентеролог міської клінічної лікарні № 4 Інна Федорова. — При виразках шлунку та панкреатитах кавуни взагалі протипоказані. Але навіть у абсолютно здорової людини ранній кавун може спровокувати сильне отруєння». У цьому році ще не було «серйозних» пацієнтів, пише «Газета по-киевски». Однак ще через тиждень лікарі чекають на цілий потік хворих. Симптоми нітратно-кавунового отруєння — постійна блювота, пронос i висока температура.

Почекати два-три тижні з ласощами не тільки корисніше, але й дешевше. Якщо зараз кіло кавуна коштує 1,7—-2,5 гривні, то з початком справжнього сезону ціна може впасти раз у десять — наприклад, минулого вересня ціна за кілограм становила 20—25 копійок. У цьому році через погану погоду кавуни хоч і доспіли на тиждень пізніше, ніж минулого, але загальний урожай обіцяє бути високим: істотно зросли площі, відведені під кавуни. До речі, у серпні та вересні їсти ці ягоди дуже корисно: вони виводять з організму радіонукліди та важкі метали, допомагають при серцево-судинних захворюваннях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати