Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Немає кінця досконалості...

Попередній тест виборчого законодавства
28 лютого, 00:00
МАЛЮНОК АНАТОЛIЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХIВУ «Дня»

Уже скільки разів удосконалювали та модернізували виборче законодавство України, але щоразу, коли країна підходить до нової виборчої кампанії, в ньому з’являються дедалі новіші недоліки. Цього року парламентські вибори відсунули місцеві на другий план, але коли йдеться про законодавчі «ляпи», статус-кво відновлюється.

Голова правління Комітету виборців (КВУ) Iгор Попов представив учора на круглому столі «Місцеві вибори в Україні» своєрідний рейтинг проблем. Отже, перша проблема — це неімперативний мандат місцевих виборів (принаймні так вважає Iгор Попов). «На місцевих виборах ми чекаємо розпаду багатьох фракцій політичних партій у місцевих радах одразу після їх створення», — заявив він на круглому столі. Ще одна проблема — недоторканість депутатів місцевих рад. «Депутати місцевих рад повинні бути захищені від необґрунтованого переслідування, але цей рівень захисту на сьогодні дуже великий», — сказав I. Попов. До того ж, на його думку, система закритих списків приведе до влади в місцеві ради людей із кримінальним минулим, що у свою чергу підірве авторитет місцевого самоврядування в очах виборців.

За словами голови КВУ, поєднання виборів у часі призведе до того, що виборці «заплутаються в розмаїтті блоків, конфігурацій, передвиборних програм кандидатів». Засоби масової інформації, звісна річ, більше уваги приділяють парламентським виборам, про місцеві вибори виборець отримує недостатню кількість інформації. Нагадаємо, що голова ЦВК Ярослав Давидович ще восени просив депутатів розвести парламентські та місцеві вибори у часі, але на жаль... Депутати вирішили зекономити бюджетні кошти.

Проблемою також є існування двох списків виборців (для виборів до парламенту і для місцевих виборів) і п’яти бюлетенів неймовірної довжини. Тож 26 березня свідомі громадяни України повинні бути готові вистояти пристойну чергу, щоб скористатися своїм конституційним правом обирати.

Ще один головний біль ЦВК — списки виборців. Їх уточнення до кінця березня 2006 року обійдеться бюджету в 42 млн. грн. «Ми сподіваємося, що такі великі фінансові кошти будуть виправдані, і списки виборців будуть більш якісними, аніж на президентських виборах у 2004 році», — зазначила заступник голови Центрвиборчкому Марина Ставнійчук. У ході круглого столу Марина Ставнійчук також заявила, що ЦВК виготовила близько 10 тисяч посвідчень офіційних спостерігачів від міжнародних організацій і зарубіжних держав. «Ми розраховуємо на високий інтерес їхніх представників зі спостереження за парламентськими виборами та виборами до місцевих рад», — сказала вона. Разом із тим, Марина Ставнійчук наголосила, що комісія готова «прислухатися та реагувати на конструктивні рекомендації спостерігачів».

Не важко здогадатися, що однією з рекомендацій буде подальше реформування виборчого законодавства. Щоправда, «ляпи» доведеться виправляти вже після виборів.

КОМЕНТАР

Провести свій тест законодавчих недоліків березневих виборів «День» запропонував лідеру фракції «Єдність» у Київраді, голові виборчого штабу партії «Єдність» (виборчий блок «Євген Марчук — «Єдність») Володимиру ГОЛОВАЧУ:

— Суспільство і партії не були готові до такої різкої зміни виборчої системи. До останніх днів дискутувалось питання, чи будуть вибори в місцеві ради проводитися весною 26 березня, чи будуть вони перенесені на осінь; буде пропорційна система чи мажоритарна. Найгірше, що до пропорційних виборів, особливо до місцевих рад, не готові виборці. Скажімо, в Київраду іде 59 політичних сил. Уявіть це простирадло — як у ньому розібратися виборцю? Тому вибір людей здебільшого буде спонтанним: хто кого знає, хто кого загітував. Більшість партій були нещодавно створені, якраз під вибори, в них немає жодного досвіду. А щодо виборчих списків у Київраду — візьміть списки відомих партій — побачите там багато знайомих прізвищ. Напевно, «влаштували» усіх своїх родичів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати