Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Незабутня мандрівка впродовж... 2771 року

У Римі представлять авторський путівник українською мовою
22 травня, 11:42

Це вже другий путівник, із яким українські туристи матимуть змогу відвідати знакові місця Вічного міста. Перший путівник українською минулого року видало італійське видавництво Lozzi. Цього разу йдеться про нестандартний путівник Римом і Ватиканом, адже тут і враження від щоденного італійського побуту й культури, і рецепти культових італійських страв, і навіть екскурсія «українським» Римом. Книга побачила світ під патронатом Посольства України в Італії та Посольства України при Святому Престолі.

Автор і упорядник книжки — Тарас Дзюбанський, гід з багаторічним досвідом, який навчався і проживав у Італії, в коментарі «Дню» зауважує, що намагався зробити свій путівник максимально «живим» і практичним: «До цього часу існували путівники Римом та Ватиканом українською мовою, але здебільшого це переклади путівників із інших мов, формати яких були незручними для користування. Їх можна назвати такими собі сувенірними виданнями. Мій путівник — це практичне, кишенькове видання, яке поєднує в собі класичні уявлення про путівники з сучасним елементом якісних світлин, дизайном та QR-кодами для зчитування у смартфонах». До речі, всі світлини, вміщені в путівнику, зроблені українськими фотографами.

Найцікавішим розділом книжки можна назвати той, який розповідає про знакові місця в Римі, пов’язані з українцями та Україною. За словами Тараса Дзюбанського, в путівнику вміщено інформацію про ті «культурні точки», які є місцями творення, передання і збереження саме української ідентичності та духовності. Такими впродовж років є собор святої Софії, папська українська Колегія, українська парафія свв. Сергія і Вакха та мозаїки свв. Володимира та Ольги в Базиліці св. Апостола Петра у Ватикані. Цей розділ також робить путівник унікальним. Хоча місць, пов’язаних з українцями, в Римі дуже багато і їх неможливо було описати в одному виданні. Усім, хто цікавиться цією темою, автор радить звернути увагу на напрацювання Дарії Маркусь «Слідами українців в Італії».

Актуальність таких видань українською мовою очевидна. Адже саме вони допомагають виокремити Україну з єдиного пострадянського простору, де, на думку пересічних європейців, домінує російська мова. «У контексті сьогодення, коли україномовне видання переживає кризу, та в контексті гібридної війни такі видання слугуватимуть меті поширення культури власне українською мовою», — зауважує автор.

Уже цього тижня Тарас Дзюбанський презентує путівник у Римі. Наступного місяця представлення книжки заплановано й у Львові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати