Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Норвежці радять «не тікати» з України

15 серпня, 00:00

У Норвегії зараз працює українська знімальна група над створенням документального фільму , що викриває міфи про легкість отримання громадянства цієї країни. Зйомки проходять у таборі біженців iз країн колишнього СРСР. Деяких українських глядачів чекає розчарування: ця чудова північна країна не поспішає надавати притулок тим, хто говорить про політичні утиски в нашій країні. Докладніше про цей проект — в інтерв’ю «Дню» Гюрід Селіус, першого секретаря Королівського Посольства Норвегії в Україні.

— Чим викликана потреба створення фільму на таку тему? Наскільки проблема біженців iз країн колишнього СРСР, зокрема України, актуальна для Норвегії?

— Норвезькі власті хотіли проінформувати українців про правила, які існують для тих, хто намагається отримати у нас притулок. Основна причина створення цього фільму — це надзвичайно великий приплив за останні місяці тих, хто просить притулку з теренів України. 2000 року тільки 100 українських громадян звернулися за притулком у Норвегію. 2001 року їх кількість становила 1027 осіб. Це дуже велике зростання за рік. Основна причина бажання людей поїхати до Норвегії — це непоінформованість про умови отримання роботи і мешкання. Часто така інформація надходить від туристичних агентів. Люди продають квартири і витрачають на поїздку до Норвегії всі свої заощадження. Власті Норвегії вважають, що українці не потребують притулку з політичного погляду, тому розглядають заяви про політичний притулок як безпідставні. І в зв’язку з цим в Норвегії зараз ухвалено ряд законів, які обмежують приплив тих людей, які шукають притулку безпідставно. Тепер процес розгляду заяв буде дуже швидким. Ми сподіваємося, що завдяки фільму ця інформація дійде до української аудиторії. Інтереси норвезької сторони полягають в тому, щоб надати політичний притулок тим, хто насправді потребує його. Ми стурбовані тим, що багато хто з українців, потрапляють в цю пастку і позбавляються свого житла, матеріальних цінностей. Звичайно, ми не маємо на меті залякувати людей, ми хочемо дати правдиву інформацію. Нещодавно ми змінили деякі положення в нашому законодавстві, виділили кошти на більш швидке опрацювання документів. Деякі засоби масової інформації повідомляють, що в фільмі показуватимуть важкі умови життя біженців. Насправді це не так. Звичайно, ми будемо допомагати тим, хто потребує притулку і надавати їжу й одяг. Але люди, які приїжджають iз тих країн, де, ми вважаємо, не може бути політичних біженців, не отримають можливості працювати під час очікування вирішення їх долі, їм не буде надано можливості вивчити норвезьку мову.

— Хто займався фінансуванням фільму?

— Фільм фінансуватиметься норвезькою державою. Журналістам, яких ми запросили, буде оплачено дорогу та перебування. Оскільки цей фільм буде призначено для українського ринку, саме українському журналісту легше знайти ту форму, яка буде цікава українському глядачеві. Але це не розцінюватиметься як піарівська акція. Українським журналістам буде надана можливість зустрітися і поговорити з тими людьми, які займаються питаннями еміграції, біженцями. Вони відвідають табір, в якому мешкають біженці. Основна наша ідея — надати реальну інформацію про життя біженців в Норвегії.

— Коли ми зможемо побачити цей фільм?

— Приблизно наприкінці серпня.

— Наскільки сучасний норвежець цікавиться Україною?

— Це важке питання. На жаль, можу сказати, що небагато норвежців знає достатньо про Україну. Коли норвежці читають статті про Україну, то вона постає в не найкращому вигляді. В основному в них йдеться про катастрофи, нещастя і біженців. Тому створюється несприятлива картина. Багато норвежців досі вважають, що Україна є частиною Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати