Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нове мистецтво нової країни

23 серпня в «Мистецькому Арсеналі» відкриється виставка «Незалежні»
16 серпня, 00:00
ОДНА З ПЕРШИХ АКЦІЙ МИСТЕЦЬКОГО УГРУПУВАННЯ РЕВОЛЮЦІЙНО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ ПРОСТІР / ФОТО НАДАНЕ «МИСТЕЦЬКИМ АРСЕНАЛОМ»

23 серпня в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал» відкриється виставка «Незалежні», приурочена до 20-річчя незалежності України. До експозиції ввійдуть роботи близько 80 авторів. Тут буде представлено всі характерні види, жанри й технології сучасного українського мистецтва.

Це — ситуативний зріз, пояснюють організатори. Адже багато творів потрапили в приватні колекції, зокрема в закордонні, доля безлічі робіт досі невідома. Деякі історії, акції залишилися в формі усного переказу, щось — у письмовій мистецтвознавчій аналітиці.

Експозиція складатиметься з тематичних блоків, кожен з яких характеризуватиме наскрізні явища сучасного українського мистецтва, що з’явилися під час пошуку художниками нової візуальної мови, проблематики та ідентичності протягом двох десятиліть.

Зокрема, блок «Діалог з екраном» пояснить вплив на образне мислення художників нових медійних реалій світу.

«Соціальний погляд/Політичний реагент» відобразить суспільно-політичні реалії, на які реагували митці протягом 1991—2011 рр. «Це раніше художник міг дозволити собі жити у вежі зі слонової кістки чи працювати «в стіл», але сьогодні він не може відокремитися від соціуму, не відображати його, хай навіть у дистанційованій формі», — пояснює куратор проекту, мистецтвознавець, заступник генерального директора «Мистецького Арсеналу» Олександр СОЛОВЙОВ.

«Історія та міф» презентуватиме «нові міфології» й переосмислення історії.

«Реальність vs Фантазм» розповість про химерну реальність українського мистецтва з потойбічним ефектом або з підтекстом.

«За межею» — яскраві феномени, які перебувають поза звичною художньою системою.

«Концепція виставки — нове мистецтво нової країни, — каже Олександр СОЛОВЙОВ в інтерв’ю, що опубліковане на сайті artarsenal.in.ua. — У нас виникла нагальна потреба показати його у форматі великого виставкового проекту, удаючись до клерикальної аналогії, як «помісне» явище. Цілісне, самодостатнє, незалежне, але сповнене суперечностей, відкрите до найрізноманітніших впливів, яких не уникнути в нашому глобальному світі. В основі смислових розділів експозиції — питання ідентичності, яке ще ніколи не було таким гострим... 1991 рік, рік проголошення незалежності України, — це, як у геології, «реперна позначка». Однак говорити про моментальні й кардинальні зміни характеру українського сучасного мистецтва було б, вочевидь, завчасно. Навіть після того як українське сучасне мистецтво заявило про себе як про яскравий і самобутній феномен іще з часів перебудови й здобуло визнання в єдиному культурному просторі СРСР як нова «південна хвиля», чи «південна альтернатива» (передусім в московському концептуалізмові), і в самостійних, автономних умовах продовжувало розвиватися за інерцією попереднього періоду. І лише за декілька років незалежне відчуття українських художників, чи то пак, здобуття нової ідентичності, набуло незворотного характеру,» — пояснює куратор проекту.

Виставка «Незалежні» працюватиме в «Мистецькому Арсеналі» з 23 серпня до 11 вересня 2011 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати