Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обшук як аргумент?

Дивний збіг — не встиг новообраний ректор ДонНУ розпочати роботу на новій посаді, а в його квартирі вже міліція
16 грудня, 00:00

Учора «День» розповів про гостру та заплутану ситуацію навколо обрання ректора Донецького національного університету, яка, здавалося, формально добігла кінця з обранням конференцією трудового колективу ДонНУ новим керівником професора Юрія Лисенка. Публікація закінчувалася думкою, що треба чекати реакції галузевого міністерства, яке, вочевидь, підтримувало іншого кандидата. І, схоже, владний хід у відповідь не забарився...

Учора вранці до квартири новообраного керівника вишу несподівано заявилися з обшуком правоохоронці. Варто зазначити, що хазяїн помешкання тоді був відсутній, бо поїхав до столиці — до речі, за власний рахунок — щоб, зокрема, подати відповідні документи на остаточне затвердження на посаді. Можна уявити собі стан немолодого вже науковця, члена-кореспондента НАН України, коли йому з Донецька зателефонувала дружина й повідомила приголомшуючу новину.

— Спочатку я навіть не зрозумів, які питання особисто до мене можуть бути в представників ДСБЕЗ, — повідомив Ю. Лисенко, коли його розшукав «День». — Нібито, за скупими поясненнями правоохоронців, фігурували зловживання, допущені при ремонті університетського басейну. Тобто формально претензії до дружини, яка справді колись працювала фінансовим директором ДонНУ. Але я не вважаю, що це був випадковий збіг дій і дат. Враження таке, що мені дають зрозуміти: я ступив на чужу територію, зачепив чиїсь дуже потужні інтереси. Але ж методи, до яких вони вдаються, — це справжній «безпредєл»!

Катерина Кутня, донецький адвокат сім’ї Лисенків, що після тривожних дзвінків професорського подружжя встигла на процедуру обшуку, в своїх коментарях була гранично обережною. Як можна зрозуміти з її слів, обшук проводився за санкцією одного з райсудів Донецька, якісь конкретні прізвища підозрюваних в постанові на слідчі дії не вказувалися. За її словами, тривало все десь хвилин сорок, правоохоронці поводилися коректно, якихось документів чи предметів у результаті не вилучили.

Виходить, мала місце демонстрація сили? На таку думку наводить ще й той факт, що напередодні місцева влада поспішила якось дуже демонстративно відхреститися від можливих спроб вплинути на результати ректорських виборів. «Втручатися в процес ми не маємо права, — заявив напередодні заступник голови Донецької облдержадміністрації Сергій Дергунов. — Далі це вже компетенція Міносвіти.» А наступного ранку в двері професорської квартири постукали люди в погонах...

Так чи інакше, а науковець зі світовим ім’ям Юрій Лисенко, терміново перервавши київські справи, пов’язані із затвердженням його кандидатури на ректорській посаді, вирішив повертатися додому — в «шахтарську столицю». Чи поїде знову шукати правди та закону у владних коридорах? І чи знайде?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати