Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олександра Макарова «прописали» поруч iз «Южмашем»

02 вересня, 00:00

На карті Дніпропетровська замість вулиці Більшовистської з’явилася вулиця Олександра Макарова. Таке рішення про перейменування на прохання трудових колективів Південного машинобудівного заводу і конструкторського бюро «Південне» прийняла сесія міської ради в зв’язку зі святкуванням 100-річного ювілею патріарха вітчизняного ракетобудування. Двічі Герой Соціалістичної праці О. Макаров протягом чверті століття очолював ракетно- космічний «Южмаш». На час його директорства — з 1961 по 1986 рік — припав розквіт цього провідного в галузі підприємства, яке щорічно випускало понад 100 бойових міжконтинентальних ракет, що складали основу військової могутності Радянського Союзу.

Як прозвучало на сесії, керівництво і трудові колективи ПМЗ і КБ «Південне» хочуть не лише увічнити пам’ять легендарного директора, але й не проти змінити свою адресу таким чином, щоб у назві вулиці відчувалася космічна тематика. До території обох підприємств прилягають три великі міські магістралі — вулиці Більшовистська, Робоча і Криворіжська, на якій нині й «прописаний» «Южмаш». Внаслідок жвавої дискусії депутати міської ради дійшли загального рішення, що дешевше за все буде перейменувати вулицю Більшовистську. Щоправда, рішення про перейменування довелося сформулювати так, щоб обійти юридичні рогатки, раніше розставлені самою міськрадою. Багато хто з присутніх на сесії зі здивуванням дізналися, що ще кілька років тому депутати минулого скликання без особливого розголосу ввели... мораторій на перейменування вулиць і площ iз тим, щоб відбивати атаки настирливих городян. Передусім, націонал-демократів, які домагалися усунення з карти міста радянських назв. Досі пробити цю стіну вдавалося лише в окремих випадках. Так, вулицю Кірова з нагоди ювілею письменника перейменували на вулицю Олеся Гончара, а ділянку вулиці Сєрова назвали на честь діяча культури Ю. Словацького, щоб зробити приємне тогочасному президенту Польщі А. Квасьневському.

Нинішнє перейменування депутати міськради супроводили дорученням комунальним службам міста негайно привести до ладу як саму вулицю О. Макарова, так і прилеглі двори. Справа в тому, що, за визнанням народних обранців, вулиці, прилеглі до «Южмашу», перебувають у «трущобному стані». У дворах і підворіттях лежать гігантські купи сміття і побутових відходів, дороги розбиті й абсолютно не освітлені. По влучному висловлюванню одного з депутатів, вулицю Більшовистську, а нині О. Макарова, доречніше за все було б назвати «вулицею розбитих ліхтарів».

Втім, як пообіцяв міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, околиці «Южмаша» скоро будуть приведені до ладу. Він же запевнив мешканців новоперейменованої вулиці, що обмін документів, перереєстрація підприємств і організацій проходитиме без усякої тяганини і безкоштовно, щоб жителі не мали ніяких підстав погано згадувати міську владу й самого О. Макарова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати