Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перформанс та правосуддя

Правозахисники нагадали парламентарям про досі неприйнятий закон про воєнні злочини
22 липня, 12:15

Одна з останніх обіцянок від парламенту — підтримати законопроєкт про воєнні злочини №2689 — прозвучала ще у лютому цього року.  Як розповідав тоді голова комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, текст закону розглянуть на засіданні комітету, а за кілька днів винесуть на голосування. До кінця поточної сесії Верховної Ради нардепи обіцяли проголосувати за документ. Основна сесія завершена, лишилося кілька позачергових засідань парламенту, але законопроєкту № 2689 досі немає в порядку денному.

Аби нагадати парламентарям про недотримані обіцянки, учора перед центральним входом до Верховної Ради громадськість провела арт-перформанс «Картковий будинок Путіна» за участі донецького художника Сергія Захарова. Цією символічною акцією колишні полонені, їхні рідні, правозахисники та митці також привертали увагу народних обранців до проблеми безкарності за воєнні злочини.

ФОТО РЕЙТЕР

«Учасники акції цікавилися в народних депутатів, які зібралися на позачергову сесію, коли це питання нарешті «буде на часі» у парламенті країни, де на окупованих територіях Криму і Донбасу викрадають та катують людей. І чому ухвалення змін до закону про гральний бізнес важливіше за закон, на який чекають десятки тисяч незаконно ув’язнених», — анонсували учасники перформансу напередодні.

ФОТО РЕЙТЕР

Як пояснюють правозахисники, законопроєкт встановлює у Кримінальному кодексі відповідальність за злочини проти людяності та воєнні злочини, узгоджує українське кримінальне законодавство з нормами міжнародного кримінального й гуманітарного права, що дасть змогу здійснити належну правову кваліфікацію злочинів, скоєних у районі бойових дій і на окупованих територіях, унеможливить амністію осіб, які скоїли такі дії. Оскільки в Кримінальному кодексі не виписано склад воєнних злочинів і злочинів проти людяності, тому в правоохоронних органів і прокурорів немає правових інструментів, щоб належним чином кваліфікувати такі злочини, скоєні в контексті російської збройної агресії на Донбасі та в Криму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати