Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підземелля, яким уже понад 400 років

У Луцьку відкриють для екскурсантів
20 квітня, 12:05
ФОТО V.LUTSK.UA

Ці унікальні підземелля розміщені під пам’яткою національного значення — кафедральним римо-католицьким костелом святих Петра і Павла в самому серці старого Луцька. Про підземний Луцьк існує дуже багато легенд і переказів, які часто й не розходяться з істиною. Кількаярусне підземелля під костелом є і може бути прекрасною туристичною атракцією.

Власне ще кілька років частина підземель була доступна відвідувачам, і той, хто тут побував, отримав враження на все життя. Наразі відомо два яруси підземель, з галереями, колодязем (який був запасним виходом), підземною тюрмою, церквою і так далі. Але є підстави думати і про третій, ще глибший ярус. Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький каже, що відновленням підземель під костелом займалися як фахівці із Польщі, так і працівники заповідника. Тут ще багато роботи, найперше треба укріпити стіну при вході у підземелля, і у Луцьку сподіваються на матеріальну підтримку міністерства культури сусідньої Польщі. Адже підземелля — під костелом, який належить римо-католицькій громаді, а сам костел є пам’яткою, котрою опікується заповідник. У майбутньому в підземелля відкриють вхід там, де він був спочатку — з костелу, наразі хід замуровано. Галереї підземелля були схованкою для лучан у роки різних воєн, тут чимало людських останків. Їх зберуть у саркофаги і поховають, як належить.

На думку Павла Рудецького, і він знається в керівництва римо-католицької дієцезії, екскурсія в підземелля не має бути атракціоном жахів, із розповідями про привидів тощо. Це має бути кілька екскурсійних маршрутів на основі наукових досліджень. У майбутньому планують відреставрувати і фреску, яка знаходиться в підземному храмі.

Квитки на екскурсії продаватимуть у касі Луцького замку, екскурсії проводитимуть українською, польською і англійською мовами, в перший місяць визначать попит і кількість екскурсій на день можуть і збільшити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати