Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Піски. Аеропорт. Учора і сьогодні»

У Кривому Розі відкрито виставку заступника командира роти вогневої підтримки 93-ї бригади
12 лютого, 11:26

У Кривому Розі в одному з ТРЦ відкрито виставку під назвою «Піски. Аеропорт. Учора і сьогодні». Її ініціатором став Сергій Прокопенко, заступник командира роти вогневої підтримки 93-ї бригади. Як зазначили організатори, сама назва дуже символічна, глядачі можуть побачити на фото, як було все до війни і що є зараз. Це, скоріше за все, не професійні знімки, а фотоемоції, якими автори хотіли поділитися, і щоб ту енергетику відчули відвідувачі.

Сергій Прокопенко розповів про задум заходу: «Виставка була задумана ще в Пісках, щоб зібрати кошти на відбудову села після війни. Але після повернення до Кривого Рогу я побачив, як відбулося суспільне розшарування: чимало людей стоять на дорозі сепаратизму. Мені хотілося б, щоб вони побачили на власні очі ці фото. Який врожай скорботи пожинають люди, які жили в селищі. На фото немає кривавих кадрів. Не було метою налякати... До війни тут жило чимало заможних людей. Будинки за сотні тисяч доларів, які перетворилися на руїни.

Чимало жителів, які зараз приїздять на свою малу батьківщину, схвильовані, не розуміють, як так сталося. Із 3,5 тисячі жителів селища 20 осіб воюють на боці сепаратистів, всі інші просто йшли за ними. І прийшли до того, що можна побачити на цих світлинах. І от з метою недопущення подібної ситуації в нашому регіоні була створена ця виставка». Крім того, організаторами виставки виступили і дівчата-волонтери з громадської організації «Жіноча сотня Кривого Рогу», які підтвердили слова нашого героя. Представник «Жіночої сотні» Альона Пащенко відзначила, що ідея виникла невипадково: «Багато хто з оточуючих нас людей не інакше як живе у іншій, паралельній реальності. Останнім часом нам тяжко пояснити людям, що зараз відбувається на сході. Це не може не чіпати кожного українця. Коли ми дзвонимо нашим бійцям із запитанням «Як справи?», вони завжди відповідають, що все гаразд і вони обов’язково здобудуть перемогу! Таким чином наші чоловіки не хочуть, щоб ми хвилювалися. Але насправді... Люди повинні бачити, що не все добре і хлопцям потрібна допомога».

Отець Олександр Агарков, священик УПЦ КП, учасник капелансько-волонтерської групи «Батюшка та прапор», зазначив, що таких Пісків вже стає дедалі більше: «Не можна бути байдужим, коли в країні війна. Усе, що зображено на цих світлинах: зруйновані будинки, спалена військова техніка, — чиясь доля, чиєсь життя. Це результат людської діяльності. Думаю, людина, яка подивиться ці фото, вжахнеться тому, яка страшна війна. Не залишаймося байдужими, бо байдужість вбиває». На фотографіях відображена байдужість багатьох років та її результати, резюмував о. Олександр.

Виставка триватиме до кінця місяця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати