Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Покровський інцидент

Що відбувається у відносинах уряду з місцевим самоврядуванням?
30 квітня, 10:25

На Дніпропетровщині представники місцевого самоврядування взяли під захист свого колегу — міського голову Покрова Олександра Шаповала. Напередодні пресслужба поліції повідомила про те, що її співробітники викрили «посадових осіб міської ради в розкраданні понад мільйона гривень бюджетних коштів». Одночасно в будівлі міськради, а також за місцем проживання підозрюваних відбулися обшуки.

На подію відреагувало багато регіональних і українських політиків. Вони звернули увагу на те, що звинувачення у привласненні коштів виглядають дивно для міста, яке одним з перших в Україні почало проводити закупівлі виключно в системі електронних торгів «Прозоро». Мер Дніпра Борис Філатов зауважив, що Покров «уже кілька років поспіль посідає перше місце в країні в рейтингу прозорості влади: від держзакупівель до впровадження електронних реєстрів, і впевнено обходить таких лідерів місцевого самоврядування в Україні, як Вінниця, Львів та Маріуполь». За його словами, невелике гірницьке місто Покров змінилося за останні роки й набуло європейського вигляду.

На підтримку мера Покрова висловився і радник прем’єр-міністра Юрій Голік, який назвав Олександра Шаповала «найкращим мером необласного центру в нашій країні». Буквально наступного дня жителі Покрова, незважаючи на карантин, зібралися на мітинг на підтримку мера.

Лише за перший день у місті зібрали понад тисячу підписів під зверненням до Президента України з вимогою провести справедливе розслідування. «За ці п’ять років Покров став зовсім іншим містом, і ми стали іншими. Ми знаємо, що є мер, якого можна побачити серед людей, до якого можна підійти й просто поговорити. Якому можна зателефонувати навіть вночі, і він відповість. До якого можна звернутися по допомогу. Він — людина слова і справи, а такі завжди комусь заважають», — вважає депутат міськради, голова міської організації ветеранів АТО Віталій Солянко.

На судове засідання в Дніпрі, де розглядалося питання про обрання запобіжного заходу, приїхали керівники п’яти міст, щоб підтримати свого колегу. Ще десятки мерів відгукнулися на заклик мера Дніпра Бориса Філатова підтримати Олександра Шаповала. Відгукнувся і мер столиці Віталій Кличко. У результаті судового засідання Олександр Шаповал був відпущений під поручительство мерів і Асоціації міст України. «Місцеве самоврядування стоїть на захисті справедливості», — підкреслив Борис Філатов.

Варто зазначити, що такий результат багато в чому став можливим завдяки позиції мера Дніпра, який давно й наполегливо закликає представників місцевого самоврядування до єдності в боротьбі за свої права.

Не секрет, що за час, що минув з моменту виборів до Верховної Ради, рейтинги правлячої партії й самого Президента далеко не покращилися. Водночас з цим популярність і авторитет зберегло багато лідерів місцевого самоврядування — мери великих і малих міст, голови об’єднаних територіальних громад. Їхній голос чути не лише на місцевому рівні, а й у загальнонаціональних ЗМІ. Багато хто з них незадоволений тим, що відбувається в країні, — посяганням уряду на місцеві бюджети, наступом на права місцевого самоврядування. Особливо авторитетно звучить думка мерів міст-мільйонників, які розпоряджаються чималими коштами і впливають на настрої значної частини виборців. З огляду на процес децентралізації, запущений у період президентства Порошенка, значення місцевого самоврядування, міських і сільських громад, теоретично має зростати, а роль державної бюрократії скорочуватися. Однак у країні, яка давно перебуває під контролем чиновників і олігархів, не все так просто. Схоже, знову виникає спокуса поставити на посади керівників місцевого самоврядування слухняних людей.

«Парламентські партії в кулуарах жваво обговорюють історію про те, яким чином на місцевих виборах не дати можливості регіональним політичним проектам взяти в них участь. Вигадують різне, зокрема обмеження прохідного бар’єру 5% або двома третинами представництва в областях, або через заставу. Я можу сказати, що такі речі є антиконституційними», — зазначає Борис Філатов. Як вважає колишній глава Комітету виборців України Ігор Попов, керівництво України перебуває в роздумах щодо того, як вчинити з місцевими виборами. «Зараз держава, м’яко кажучи, не зовсім готова до забезпечення виборчого процесу, і потенційні досягнення від проведення виборів виглядають меншими, ніж можливі загрози», — зазначає він. Не виключається й перенесення виборів на пізніший термін — у зв’язку з карантином.

Тим часом, напередодні виборів загострилися протиріччя між центральною владою й місцевим самоврядуванням. Влада Зеленського не надто дослухається до думки авторитетних мерів, а роль глав адміністрацій в результаті реформи місцевого самоврядування ослабла. Реальнішими важелями впливу центральної влади виглядають силові органи. За збігом обставин з’явилася ціла низка справ, пов’язаних з лідерами місцевого самоврядування. Дніпропетровщина — на особливому рахунку. Це ключовий регіон, де стикаються політичні та економічні інтереси, і до того ж — батьківщина Президента. Минулими вихідними мер Дніпра Борис Філатов через «Фейсбук» звернувся до Володимира Зеленського. Приводом стала все та ж історія із затриманням мера Покрова Олександра Шаповала. Мер Дніпра, як завжди, був прямолінійним і різким у своїх оцінках. За його словами, зараз в Україні, яка перебуває на карантині, активно діють лише дві гілки влади — місцеве самоврядування й силовики. «Одні борються з епідемією, а інші — ваші опричники, так звані «пси государеві», цілодобово нишпорять у пошуках свіжої крові. І коронавірус їм не завада!», — написав автор звернення. «Вам не вдасться зробити вигляд, що Ви не несете політичної відповідальності за неподобства, що відбуваються в країні. Особливо перед місцевими виборами», — попереджає Борис Філатов. Мер Дніпра цікавиться, коли припиняться переслідування, спрямовані проти мерів, місцевих депутатів, активістів і політичних опонентів. Він запевняє, що місцеве самоврядування Президенту Зеленському зовсім не ворог, а, навпаки, справжній «порятунок», оскільки безпосередньо займається важливими справами. «Зробіть так, щоб, нарешті, в Україні виникло справжнє, а не «картонне» місцеве самоврядування з ресурсами, повноваженнями й відповідальністю. А самі займіться обороною країни від агресора, міжнародною політикою й економікою. І справедливість повернути не забудьте. Ви ж її так обіцяли!» — написав мер Дніпра. Випадково чи ні, але буквально слідом з’явилася інформація про те, що стосовно самого Філатова і його найближчого помічника Геннадія Корбана «замовили справу». Замовником нібито виступив одіозний олігарх з Дніпра. «У цьому вже немає ніяких сумнівів. Усі джерела це підтвердили», —  написав у соцмережі радник мера Геннадій Корбан.

Останні події активно обговорюють жителі Дніпра, і не лише вони. Люди проводять паралелі з періодом місцевих виборів за часів президентства Порошенка, коли Дніпро опинився в епіцентрі подій. «Це місто намагався захопити Путін. Це місто намагається зламати кожна українська влада, коли стає антинародною. Контрреволюційність Порошенка проявилася саме в атаці на Дніпро в останній день жовтня 2015 року, коли він направив сюди людину, визнану зараз агентом ФСБ, для того, щоб захопити й вивезти організатора опору російській агресії — Корбана. Кажуть, що тоді збиралися заарештувати й Філатова, але якось не дійшло — тому що з Корбаном уже вийшло погано й невдало. Зараз на Дніпро намагається зазіхнути вже нова, типу народна влада, якій знадобився рік, щоб показово стати антинародною», — пише у «Фейсбуці» координаторка волонтерського проекту «Битва за Україну» Марія Москальова. Вона зазначає, що обласна влада грає в цій історії непривабливу роль, зокрема й у історії з мером Покрова.

Залишається поки незрозумілим, чим закінчиться резонансна справа. Розібратися в усьому — завдання правоохоронних органів. Однак сам факт, що на захист одного з керівників місцевого самоврядування виступили його колеги з усієї України — щось незвичайне, з чим ще не стикалася нинішня влада Президента Зеленського.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати