Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Політичні маневри навколо маневрів військових

15 липня, 00:00

Початок

Вся проблема у тому, що проти навчань "Сі-Бриз" виступила Росія. Але у Росії немає підстав розглядати навчання миротворчих сил як загрозу, тим більше після підписання Основоположного Акту з НАТО, згідно з яким обидві сторони "не розглядають одне одного як супротивників". Отже, Москву обурило не саме навчання, а місце його проведення - Крим. Для України це означає, що відміна навчань "Сі-Бриз" або перенесення їх із території півострова буде свідченням її нездатності здійснювати повний суверенітет над Кримом.

Такий крок сильно підірве довіру до України як до партнера, дискредитує тільки-но підписану Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО. Зрив навчань "Сі-Бриз" сприятиме зусиллям лівих втягнути Україну до митного союзу, Міжпарламентської асамблеї СНД, а там і до оборонного союзу з Росією. І це при тому, що сама Росія всіма силами проривається до Європи й намагається відновити довіру до себе з боку Заходу.

Кампанія, розгорнута лівими силами в Україні з приводу навчань "Сі-Бриз", ще раз свідчить про те, що ідеологічно вони як і раніше підлягають Москві. Щоб впевнитися в цьому, досить згадати, що фракція комуністів у Верховній Раді України відкрито підтримала рішення Держдуми Російської Федерації "Про заборону розподілу Чорноморського флоту" та склала групу з українських парламентарів для українсько-російської комісії, котра була покликана розробити проекти законодавчих актів "Про єдиний флот України та Росії на Чорному морі". А сам лідер українських комуністів заявив, що "з точки зору завдань, що має вирішувати Чорноморський флот, він повинен бути єдиним".

15 листопада 1996 р., у Верховній Раді було розглянуто підготований Іваном Симоненком законопроект, в котрому, зокрема, пропонувалося повністю вивести до 1 липня 1997 року з Севастополя "українські окупаційні військові частини", передбачивши "евакуацію працівників окупаційної адміністрації та членів їхніх родин", провести у Криму у першому півріччі 1997 року референдум зі статусу півострова.

На підтримку Держдуми Російської Федерації, що створила блок "анти-НАТО", фракція комуністів створила подібну групу в українському парламенті.

Саме в цьому контексті слід розглядати спроби зриву лівими міжнародних навчань "Сі-Бриз".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати