Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення «Дівчинки з колосками»

Музей Голодомору-геноциду відновив скульптуру після серпневого акту вандалізму
29 вересня, 19:13

У ніч із 21 на 22 серпня вандали намагалися зруйнувати скульптуру на території Національного музею Голодомору-геноциду. На щастя, серйозних ушкоджень скульптурі не завдали. Однак відновлювати її до належного вигляду все ж довелося. Під час реставрації було реконструйовано п’єдестал, створено табличку та ліквідовано незначні пошкодження.

«Це не перший акт вандалізму, із 2010 року неодноразово такі акти відбувалися, зокрема, було знищено частини постаменту з надписом, власне, скульптура, є чи не найголовнішою частиною музейного проєкту, — зазначила генеральна директорка музею Голодомору-геноциду Олеся СТАСЮК. — Протягом року до скульптури приносять квіти представники офіційних делегацій, кладуть колоски, ставлять свічки. До Дня пам’яті громадяни нашої країни несуть яблука, печиво, кияни та гості міста приносять сюди гостинці».

Музейники нагадують, що ця скульптура — символ пам’яті про 3,5 мільйони дітей, убитих голодом під час геноциду української нації, а також тих, хто вижив у 1932-1933 роках, але не мав дитинства. Дівчинка тримає в руках п’ять колосків, що нагадують про постанову від 7 серпня 1932 року «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності».

Офіційно скульптура зветься «Гірка пам’ять дитинства», але відвідувачі музеї знають її й під іншою назвою — «Дівчинка з колосками». За дорученням Президента через її пошкодження була відкрита кримінальна справа. Поліція попередньо кваліфікувала це як хуліганство.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати