Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рух «Мандруймо Україною» набирає обертів у Харкові

А почалось усе з ідеї «інтелектуальних подорожей», озвученої головним редактором «Дня»
31 липня, 11:16
Фото зі сторінки vk.com користувача Viktoria Sklyarova

У Харкові тривають етнічні історико-архітектурні подорожі, які поступово перетворюються на рух «Мандруймо Україною». Після двох кількаденних поїздок готується третя, в найближчих планах — ще кілька пізнавальних мандрівок. Їхні організатори, краєзнавець Вікторія Склярова та архітектор Денис Вітченко, особливо влучною вважають назву «інтелектуальні подорожі» й вдячні за неї головному редактору газети «День» Ларисі Івшиній.

ДУХ ЗЕМЛІ НА СМАК І ДОТИК

Розповідаючи про те, як виникла ідея етнічних поїздок із заглибленням в історію та ознайомленням з архітектурною спадщиною, Вікторія Склярова згадує фотовиставку газети «День», яка відбулася в Харківському національному університеті 2008 року, та круглий стіл, на якому головувала Лариса Івшина. «Я вже тоді намагалася організовувати етнічні подорожі, і моя розповідь здобула приз від редактора газети. Тоді я вперше почула від Лариси Олексіївни вислів — «інтелектуальні подорожі». Йшлося не просто про споживання інформації, яку викладав екскурсовод, а справжнє відчуття землі, якою ти подорожуєш, її духу». Слухати й співати старовинних пісень, покуштувати страви за місцевими рецептами, пити воду з криниці, навіть поспілкуватися з місцевими тваринками (одного разу це були байбаки) й поринути в мальовничі краєвиди краю — все це Вікторія вкладає в зміст такого виду подорожей, на який її надихнув подарунок Лариси Івшиної, — книжка «Україна Incognita». Організатори роблять особливий акцент на тому, що ці мандрівки не мають комерційної складової, це — єднання друзів і однодумців, які відчувають себе «на одній хвилі» любові до рідної землі та бажання пізнати її таємниці, яких безліч. «Склад учасників змінюється, бо в людей різні кола інтересів, — пояснює Вікторія. — Кожен знаходить саме свою тему, може поїхати в одну подорож, а іншу пропустити». Важливо також, що маршрут розробляється та проходить лише раз, тому кожна мандрівка — унікальна.

Раніше Вікторія Склярова влаштовувала етнічні подорожі під впливом «живого краєзнавства» харківського вченого-ентузіаста Михайла Красикова — ще років десять тому він захопив її розповіддю про історію кобзарів, які мандрували Слобідською Україною. Але справжній рух мандрівок розпочався після січня 2013 року, коли до етнічного змісту було додано історико-архітектурну складову. Краєзнавець Вікторія Склярова та архітектор Денис Вітченко, які познайомилися під час екскурсії «Харковом Василя Кричевського», об’єднали свої надбання, провели разом цикл пізнавальних радіопередач на місцевій радіостанції, й дуже швидко ідею маршрутів було втілено в життя.

ВІД ХОЛОДНОГО ЯРУ ДО КАМ’ЯНОЇ МОГИЛИ

«Кожна подорож починається з мрії», — впевнена Вікторія Склярова. Так було з першою мандрівкою, що відбулася в травні й називалася «Архітектурні перлини Сіверської та Слобідської України» (нагадаємо, «День» писав про неї у № 90 від 29 травня цього року). Друга подорож «Між Дніпром і Тясмином до витоків козацької державності» припала на останні дні червня. Група з двадцяти людей проїхала урочищем Холодного Яру, побувала в Чигирині, Суботові, Мельниках, Черкасах. Мандрівників очікували: будівля в стилі українського модерну в Кременчуці, бароковий храм під Золотоношею, а також приємні несподіванки у вигляді незапланованих зустрічей із цікавими та завзятими людьми, які по-новому розповідали історію цих міст, архітектурних перлин і видатних людей. Так, у місті Кам’янка мандрівники познайомилися з науковим співробітником місцевого історичного музею Ларисою Висоцькою, яка неймовірно цікаво розповідала про декабристів та їхні родини. Також вона виклала історію Холодноярської республіки — народної війни в Україні на початку 20-х років минулого століття. «Це було настільки професійно, фахово, емоційно! — згадує Вікторія Склярова. — Ми нібито несподівано пережили ці події в краєзнавчому музеї Кам’янки...» У селищі Мойсівка учасники подорожі відвідали напівзруйнований храм, первісно збудований у готичному стилі як польський костел. Дяк цього храму на ім’я пан Михайло, історик за фахом і архітектор за колом інтересів, створив величезну дуже детальну колекцію макетів палаців, старовинних панських садиб-маєтків, розташованих у цій місцевості. «Люди «на одній хвилі» мають триматися один одного і повинні створювати свій простір», — запевнив гостей дивовижний будівельник.

Творча атмосфера подорожей робить учасників співавторами наступних маршрутів. Просто в автобусі на зворотному шляху народжуються ідеї відвідування цікавих місць, в яких хотіли побувати здавна. Виявилося, що мрії можна легко втілювати, поєднавши бажання та зусилля. Зараз краєзнавці готують наступну поїздку «Одвічна краса слобідських краєвидів очима Василя Кричевського». Мандрівка триватиме два дні із зупинкою в етносадибі в Опішному, яка своїми вікнами виходить на краєвиди давнього Роменського городища. Також найближчим часом мандрівники збираються відвідати Кам’яну Могилу, Хортицю та Бірючий острів на Азовському морі. Маршрут проходитиме через Новомосковськ, де краєзнавці відвідають храм у стилі козацького бароко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати