Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сумна данина воді

Iз початку року в Україні потонуло 704 людини
10 липня, 00:00

Купальний сезон для МінНСовців подібний до війни — що не день, то перелік полеглих у битві. З водою. За числом трагедій з’являються і свої лідери, при тому, що, як не дивно, ними стають в основному безводні регіони. Наприклад, у Хмельницькій області з початку літа потонуло 44 людини, в Полтавській — 41 чоловік, а в Рівненській — 39. Така ситуація досить легко пояснюється. Тільки п’ять днів тому у Хмельницькій області обзавелися двома (!) штатними водолазами, раніше такої професії тут просто не значилося. З припиненням функціонування ТРВОДу його місце тривалий час залишалося вакантним. А допомоги від МінНС також чекати не доводилося — його водно-рятувальна служба працює усього рік і тому не має можливості систематично допомагати регіонам. Хмельницька область, як з’ясувалося, у своїй біді не самотня.

Нещодавно Держсекретар Міністерства з питань Надзвичайних ситуацій Василь Луцько відмітив, що практично вся місцева влада не виконує постанови Кабміну «Про затвердження Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах». Далеко не всі водоймища і пляжі закріплено за підприємствами та аварійно-рятувальними службами, не організовано і сезонні рятувальні пости, не встановлено щити з інформацією... До речі, претензії пред’являють і до столиці, де на воді вже встигло загинути 36 чоловік, що саме по собі досить-таки дивне. У порівнянні з аналогічними структурами в інших областях, ДКП Плесо — просто наймогутніший конгломерат. Нещодавно було закуплено сучасні катери для регулярного патрулювання прибережної зони рятувальними службами, простіше тут і з кадрами. Хоча зарплата у рятувальників за нинішніми мірками і невисока (200— 250 гривень), у столиці вона все ж набагато вища, ніж на периферії.

Безумовно, порятунок потопаючих не можна перекладати лише на плечі служб. Все частіше трапляється, що подіяти з наполегливим бажанням відпочиваючих зробити щось заборонене просто нереально. Наприклад, так було 24 червня у Києві, коли 26-літній житель Деснянського району вирішив стрибнути у воду з метромосту. На жаль, це закінчилося смертю. Венеціанський міст у Гідропарку в народі називають «вбивцею» — за час свого існування він забрав життя 64 чоловік. Особливо модно нині стало купатися під табличкою «Купатися заборонено!». Здійснюючи такий «відважний» вчинок, нещодавно в Донецьку загинуло два підлітки.

Як показує статистика, нетверезий стан стає причиною загибелі в 16%, порушення правил поведінки на воді — в 12%, а купання у не відведених для цього місцях — у 10%. Бувають ще об’єктивно нещасні випадки, коли після тривалого прийняття сонячних ванн занурення у воду закінчується спазмом діафрагми та зупинкою дихання, а холодна вода провокує судоми. В останньому випадку лікарі радять завжди мати напоготові англійську шпильку — досить зробити кілька сильних уколів в області литкового м’яза — і біль відступає.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати