Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Свято свят і торжество торжеств»

19 квітня, 00:00

Завтра, 20 квітня, відзначає Воскресіння Христове переважна частина (приблизно 85%) християн світу: католики, протестанти майже всіх церков і об’єднань. Всіх їх у цей день об’єднують ті самі слова і заповіді Євангелія, той самий образ Сина Божого, який постраждав заради спасіння людей, а потім, «смертію смерть поправ», воскреснув — щоб жити серед людей ось уже 2000 років і намагатися їх об’єднати.

Напередодні Великодня, у дні Великого посту у містечку Золочеві Львівської області відбувся традиційний молитовний екуменічний хід, який об’єднав духовенство, чернецтво та миряни кількох традиційних християнських Церков. Як розповідає Костянтин Чавага («Парафіяльна газета»), для участі у цьому ході приїхало чимало віруючих різних конфесій зi Львова, ближніх сіл та містечок. Люди заповнили увесь просторий майдан у центрі Золочева, прийшли сюди цілими сім’ями; молитися з тутешніми віруючими на Хресний дорозі прийшли також солдати; взяв участь мiсцевий мер.

Псаломщик храму Воскресіння Господнього Української Православної Церкви Київського патріархату Зиновій Граничка розповів: «У нашому місті всі християни живуть у злагоді. Звичайно, православні, греко-католики та римо-католики відвідують свої храми. Однак щороку — по черзі — усі церкви проводять екуменічні відправи, на які приходять віруючи інших церков зі своїми священиками. Єднання християн на Хресній Дорозі дає зцілення душі й тіла». У молитовному ході бере участь також духовенство і віруючі Римо-католицького храму Пресвятої Діви Марії, черниці греко-католицького згромадження Сестер Служебниць, ченці чину Василія Великого (греко-католики), а також — миряни і молодий парох храму Преподобного Онуфрія Великого УАПЦ о. Володимир Генсьор.

Вузькою крутою дорогою процесія з хрестом поволі піднялася на Замкову гору старовинного Золочівського замку, де споруджено екуменічну каплицю. Після спільної молитви міський голова Золочева Ілля Тимків подякував усім присутнім за участь у Хресній Дорозі: «Я радію, що ми помолилися спільно за наші сім’ї, за наше місто Золочів, за нашу державу Україну. Дякую вам, всечесні отці, за те, що ви започаткували і щорічно зберігаєте цю традицію, та за всі зусилля, яких ви докладаєте для об’єднання золочівської громади».

У зв’язку з великим святом Воскресіння нагадаємо також, що майже 40 років тому на Другому Ватиканському соборі Католицької церкви було прийнято безпрецедентний в історії християнства документ — Декрет про екуменізм («Unіtas redintegratio»). Декрет, який започаткував складний, важкий і довгий, але такий необхідний для людей процес єднання християн усіх конфесій.

Христос Воскрес, Християни!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати