Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Треті місця» для малих громад

25 сільських бібліотек перетворилися на сучасні інформаційні центри
21 серпня, 11:25

Українська бібліотечна асоціація (УБА) доповіла про реалізацію соціального проекту «Бібліотека — громада: відкритий простір». Метою проекту було створити на базі публічних бібліотек у сільській місцевості сучасні центри доступу до інформації, центри самоосвіти, центри громадської та бізнес-активності. У межах цієї ініціативи УБА на конкурсній основі відібрала 25 бібліотек із 67 заявок із п’яти областей України. Станом на сьогодні обрані бібліотеки Вінницької, Житомирської, Рівненської, Полтавської та Черкаської областей оснащені комп’ютерною технікою, підключені до Інтернету, їхні цільові фонди поповнені новими книжками (у кожному з цих фондів — по 70 нових назв) та періодикою (оформлено передплату 27 видань). Соціальний проект реалізували за фінансової підтримки фонду «Монсанто».

Як зазначила виконавчий директор УБА Ярослава Сошинська, до деяких бібліотек така техніка (комп’ютер і принтер-сканер) надійшла вперше. І це у ХХІ столітті. Ефект цього соціального проекту відчувся одразу. За даними УБА, цього року в цих 25 оснащених бібліотеках з’явилося 2400 нових користувачів, понад 400 фермерів, а самі бібліотекарі активно консультують селян і вже задовольнили 4000 інформаційних запитів. Здебільшого читачі бібліотек цікавляться сільськогосподарською тематикою. В одному з відгуків, які збирала УБА після закінчення реалізації проекту, селяни зазначають: «Ми навіть не уявляли собі, що в сільській бібліотеці зможемо отримати оперативну інформацію про ціни на зерновому ринку України, і завдяки цьому стали більш конкурентоспроможними. Ми справді отримали користь».

«Ми зараз переживаємо складні кризові часи, вихід із яких бачимо в реформах, — коментує президент УБА Ірина Шевченко. — Сільські громади та голови сільрад очікують адміністративно-територіальної реформи. В який спосіб буде реалізовуватися ця реформа? Що очікує сільські громади — інші межі, інший устрій, може, інше фінансування? І на стику реформ і завдань, які стоять перед бібліотеками, ми маємо знайти для себе формулу дії та виважено, соціально відповідально й політично грамотно визначити наші пріоритети як бібліотек у сільських громадах. Ми маємо чітко уяснити собі, що нам потрібно робити далі, як не втратити бібліотеку, як стати осередком активного громадського життя, допомагати людям. І тоді ми станемо повноправними «третіми місцями» в житті громад».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати