Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це може призвести до нового конфлікту»

Господарський суд Києва відмовив у знесенні скандальної АЗС на вулиці Ревуцького
10 жовтня, 10:49

Протистояння триває кілька місяців. Компанія ОККО будує заправку, попри те, що за Генеральним планом столиці земля відведена під автостоянку. Детальний план території ще не розроблено, зміни призначення ділянки також не було. Тож будівництво не є законним. До того ж, відстань до житлових будинків замала для вибухонебезпечного об’єкта.

Жителі району неодноразово виходили на протести. Кілька днів тому конфлікт загострився. Радикально налаштовані громадяни, серед яких було багато представників партії «Національний корпус», вступили у сутички з поліцією та розгромили майже добудовану автозаправну станцію. Утім, поки одні мешканці блокують дороги і трощать паркани, інші висаджують навколо заправки канадські клени та вимагають припинити спекуляції навколо об’єкта. Міський голова Києва Віталій Кличко закликав усі сторони почати мирний діалог. Утім, Феміда знову підлила масла у вогонь.

Прокуратура Дарницького району домоглася в Окружному адміністративному суді Києва арешту ділянки та заборони будівництва на ній АЗС. Паралельно міська прокуратура подала до Господарського суду міста Києва позов про знесення заправки. На засіданні 9 жовтня суддя Вікторія Сівакова його відхилила.

Голова громадської організації «Барви життя» і представник ініціативної групи громадян Лідія ГОНЧАРЕНКО коментує хід засідання: «Представник прокуратури наголошував, що є ухвала Верховного Суду та її роз’яснення. У ньому йдеться, що цільове використання землі має відбуватися відповідно до рішення Київради, і тільки її депутати можуть це змінювати. Після цього суддя сказала, щоб усі вийшли, і буквально через дві хвилини покликала назад. Клопотання прокуратури відхилено, на якій підставі — ніхто не пояснював. Ми вважаємо таке рішення упередженим, можливо, «вмотивованим» зі сторони забудовника. Воно суперечить чинному законодавству. Це може призвести до нового конфлікту».

Компанія ОККО, якій належить заправка, на переговорах із забудовником і фактичним власником нерухомості ТОВ «Гуель Парк» вирішила зупинити будь-які роботи на об’єкті до знайдення правового шляху розв’язання конфлікту. Для пошуку компромісу компанія запросила жителів мікрорайону до діалогу.

Активісти налаштовані до цієї пропозиції скептично, тож планують продовжити співпрацю з прокуратурою Києва у комплексному розслідуванні. Член ініціативної групи Марина МІЗЮК, яка проживає на вулиці Ревуцького, каже: «Ми зібрали багато документів, які засвідчують незаконність будівництва АЗС. Тож ми допоможемо з цим прокуратурі. Думаємо, вони перероблятимуть позовні вимоги чи подаватимуть апеляцію на це рішення суду».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати