Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Український космос» у Дніпрі

Про перший Міжнародний книжковий фестиваль і представлення на ньому новинки «Дня» — «AVE. До 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського»
01 жовтня, 19:17

У Дніпрі відбувся перший Міжнародний книжковий фестиваль Book Space. На площі перед Дніпропетровською облдержадміністрацією три дні діяло справжнє містечко павільйонів, книжковий ярмарок з кав’ярнями та барами. Будинок ДніпроОДА та його зали перетворилися на великий презентаційний майданчик. Захід був організований за підтримки міської та обласної влади у межах програми Бориса Філатова «Культурна столиця».

«ЧУДОВИЙ ДОДАТОК ДО КУЛЬТУРНОГО ЖИТТЯ МІСТА»

Головна особливість фестивалю           — не лише літературні, а й соціальні дискусії. «Практика показує: ті заходи, що проводяться у Дніпрі вперше, незабаром стають традиційними. Книги були і залишаються джерелом натхнення, джерелом знань, емоцій. Нехай кожен відвідувач знайде собі літературу до душі, а авторам бажаємо нових книжок і творчих проектів», — сказав заступник міського голови Дніпра Олександр ШИКУЛЕНКО під час відкриття Book Space.

Фоторепортаж

«Це чудовий додаток до культурного життя міста, — вважає генеральний консул ФРН Вольфганг МЕССІНГЕР. — Я радий, що перший Book Space уже набув міжнародного масштабу. Багато з нас, хоч є і інтернет, і «Фейсбук», охоче читають друковані книжки».

Крім книжок, відвідувачам запропонували дуже насичену культурну програму. Усі три дні в Музеї українського живопису експонувалася виставка книжкової графіки. Сам фестиваль одночасно проходив на восьми локаціях, де виступали відомі автори. Із США завітав історик, професор Гарвардського університету Сергій ПЛОХІЙ, із Франції — історик та письменник Андре РОШ. Зокрема, професор С. Плохій представив учасникам фестивалю історичну працю «Як козаки Україну захищали» і разом з письменницею Оксаною Забужко — книгу Джеймса Мейса «Національний комунізм у радянській Україні». Як відомо, знаний дослідник проблем Голодомору багато років працював редактором англомовного випуску газети «День». Серед книг, виданих «Днем», — і праці та біографія Джеймса Мейса. Понад те, редакція щороку присуджує Премію за громадянську позицію — імені Джеймса Мейса. Тож інтерв’ю з професором С. Плохієм незабаром читайте на сторінках «Дня».

На фестивалі Book Space були представлені історична, освітня, дитяча, військова, поетична програми. Більшість українських і зарубіжних гостей взяли участь у центральній програмі «Трансформації», де відбулися різноманітні дискусії, представлення книжок, кінопокази. На фестивалі можна було провести цілий день, спілкуючись з цікавими людьми, читаючи книжки й милуючись за кавою сонячною осінньою погодою, яка тривала всі три дні. Розважальною родзинкою заходу стали щоденні вечірні концерти в саду Музею українського живопису.

«ВЕЛИКИЙ ПЕРЕХІД ІДЕЙ ЛИПИНСЬКОГО ЧЕРЕЗ ДНІПРО»

Однією з головних подій першого дня фестивалю стало представлення нової книги із серії «Бібліотека газети «День» — «AVE. До 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського». Розкішне видання на 700 сторінок з мармуровою обкладинкою привертало увагу дніпровських читачів, поціновувачів української історії. Представлення цієї книги, яке увінчало цілий рік роботи авторів та упорядників, відбувалося в просторому залі Дніпропетровської облдержадміністрації. Сюди прийшли численні відвідувачі фестивалю, постійні читачі нашої газети та її друзі — студенти «Дніпровської політехніки» на чолі з ректором, академіком НАН України Геннадієм ПІВНЯКОМ. На початку зустрічі всі прослухали відеопривітання головного редактора газети «День» Лариси Івшиної. У день відкриття фестивалю в Дніпрі їй було присвоєно звання почесного доктора Донецького національного університету ім. В. Стуса, який нині працює у Вінниці. Тож пані Лариса не змогла приїхати у Дніпро. У своєму відеозверненні Лариса Івшина висловила впевненість, що Міжнародний фестиваль Book Space — «книжковий космос» у Дніпрі, який підтримала газета «День» як інформаційний партнер, — стане майданчиком, на якому більшість дніпрян дізнається про книгу і про час Гетьмана П. Скоропадського. «Сподіваюсь, що, як і раніше, Борис Філатов як людина прогресивна й мобільна відгукнеться на наші ідеї і цього разу, а бібліотеки та школи Дніпра отримають цю книгу першими. Я завжди засвідчую свою повагу до Дніпра ще й тому, що в наших давніших розмовах мер сказав: він має намір назвати одну з вулиць іменем В’ячеслава Липинського. І хіба не є очевидним цей великий перехід ідей Липинського через Дніпро? «Український космос» — це перше подолання того, що Шевельов назвав трьома проблемами українства — Москва, провінційність та кочубейство. Дніпро — це місто, яке зупинило першу з цих загроз. І потрібно зробити все для того, щоб зупинити провінційність, всіляко викорінювати схильність до малоросійства, яке, на жаль, ще дуже вдало мімікрує і витискає зневірою власний інтелект, потужні та яскраві ідеї», — сказала Лариса Олексіївна.

«НЕОБХІДНО ВІДРОДИТИ ШЛЯХЕТНУ ЕЛІТУ»

Представляти в Дніпрі книгу про гетьмана П. Скоропадського випала честь команді журналістів «Дня» на чолі з редактором відділу історії Ігорем Сюндюковим. Модератором зустрічі став політичний оглядач Юрій РАЙХЕЛЬ. Він нагадав, що газета «День» уже багато років робить велику та корисну справу — розповідає читачам про «білі плями» — невідомі сторінки вітчизняної історії. І не тільки на сторінках газети, а й у книгах Бібліотеки «Дня». Зокрема такі, як «Корона...», «Сестра моя, Софія...», і нарешті — книга про особистість і добу Павла Скоропадського, присвячена 100-річчю його Гетьманату. Незважаючи на те, що правління П.                Скоропадського тривало лише сім місяців, як відзначив Ю. Райхель, у цей період в історії України відбулися визначні реформи. Причому не тільки у сфері державотворення, а й, хоч як це дивно для воєнних часів, у царині культури — заснуванням Академії наук України, Національної бібліотеки, музеїв, театрів, українських університетів та шкіл. Колишній Катеринослав, нинішній Дніпро, де зараз проходив книжковий фестиваль, не став винятком. Свій 100-річний ювілей днями відзначають Дніпровський національний університет ім. О.           Гончара і Національний академічний театр ім. Т. Шевченка, засновані саме за часів Гетьманату. «Наш краєзнавець Микола Чабан розповідає на сторінках цієї книги, яким насиченим було культурне життя Катеринослава, коли Москва та Петербург страждали від голоду й більшовицького терору», — сказав Ю. Райхель. Він нагадав вислів історика В. Ключевського про те, що історія мститься тим, хто не вивчив її уроків.

«Чому історична пам’ять зараз дуже актуальна? Бо без неї народ неминуче перетворюється на народ сліпців, — зазначив у своєму виступі редактор відділу історії «Дня» Ігор СЮНДЮКОВ. — Людина не має права бути безпам’ятною. Ми десятки разів через незнання історії дуже багато втрачали. Якби ми тоді змогли зберегти державність у Гетьманаті, вся історія могла б повернутися в інший бік. В історії грубих паралелей немає. Коли її вивчиш, розумієш, що це спіраль. Є певні цикли, знаючи які, ми можемо прогнозувати, що буде далі». Ігор Сюндюков ще раз нагадав про конкретні справи, зроблені за період Гетьманату: реформу грошової системи, державної служби, освіти і культури тощо. Він навів присутнім принципи, сформульовані самим гетьманом Скоропадським у «Грамоті до українського народу», серед яких головний — продуктивна і творча праця на користь України. Цей принцип залишається актуальним і сьогодні, відзначив пан Ігор. Проте нова книга розповідає не лише про гетьмана П. Скоропадського, а й про його прибічників. І. Сюндюков нагадав вислів В’ячеслава Липинського, який обґрунтовував необхідність Гетьманату: «Без праці немає культури, а без культури немає нації». «Необхідно відродити шляхетну еліту, бо еліта          — частина суспільства, яка має честь і готова ризикувати своїм життям заради України», — наголосив Ігор Радикович, підсумовуючи свою розповідь про гетьмана П. Скоропадського. «Майже рік ми з командою авторів наполегливо, схід за сходом йшли до мети, створюючи цю книгу. І ми цю вершину подолали під керівництвом Лариси Олексіївни», — сказав редактор відділу історії.

Про необхідність суспільного діалогу та консолідації зусиль заради майбутнього України як уроків із періоду правління гетьмана П. Скоропадського говорила й журналіст газети «День» Марія ЧАДЮК. Вона нагадала, що, на думку В. Липинського, держава будується «спільним консолідованим зусиллям». «Для цього потрібно домовлятися, чути одне одного, вести діалог. Я сподіваюсь, що ця книга стане початком діалогу і про гетьмана Скоропадського, і про українську історію, і про майбутнє»,   — сказала Марія Чадюк.

МЕРІЯ ДНІПРА ПРОДОВЖУВАТИМЕ ПРОСВІТНИЦЬКУ СПІВПРАЦЮ З «Днем»

Відверта розмова про складний період в історії України викликала чимало запитань від присутніх на зустрічі — про ставлення гетьмана до мовної проблеми, про різницю в поглядах Дмитра Донцова та В’ячеслава Липинського, про історичні паралелі між Скоропадським та Маннергеймом, а також про причини поразки національно-визвольної боротьби українців через незгоду та відсутність єднання.

Цікаві виступи та дискусія в залі викликали й зустрічну пропозицію з боку ректора «Дніпровської політехніки» Геннадія ПІВНЯКА. Він запропонував журналістській команді газети «День» найближчим часом представити книгу про П. Скоропадського у своєму виші. Усі присутні зустріли цю ідею аплодисментами.

З вітальним словом на честь газети «День», її головного редактора Лариси Івшиної виступив на зустрічі начальник управління культури Дніпропетровської міськради Євген ХОРОШИЛОВ. Він відзначив, що одним із ініціаторів проведення книжкового фестивалю в Дніпрі була саме Лариса Івшина, яка в січні цього року виступала на фотовиставці газети «День». «Робіть, ідіть уперед, і все буде гаразд», — нагадав її слова Євген Хорошилов. За його словами, Дніпровська міськрада плідно співпрацює з нашим виданням. Зокрема, міська влада закупила для шкільних бібліотек орієнтовно тисячу примірників книг Бібліотеки газети «День». Таку просвітницьку співпрацю мерія сподівається продовжити й надалі.

Позитивними відгуками поділилися й інші гості зустрічі. «Я вдячна газеті «День» за цю чудову зустріч. Книга про гетьмана П. Скоропадського дуже на часі. Сподіваюся, такої ж думки будуть і інші дніпряни й гості міста», — сказала дніпровський журналіст та постійний читач нашого видання Валентина ОРЛОВА. «Я читаю «День» із першого випуску, бо це інтелектуальний мас-медійний продукт, який здатен формувати громадську думку, змінювати суспільство. Вона привчає до послідовного мислення, формування думки, бачення світу. У мене вдома лежать великі стоси газети, бо в кожному випуску закладено думку, яку не слід ігнорувати, її потрібно тільки прийняти і жити з нею», — каже В. Орлова.

«Я науковець і цікавлюся новітньою історією, — поділилася Ольга ЯДОВСЬКА, доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Дніпровського державного університету внутрішніх справ. — Хоч я ще не читала книгу «AVE», та збираюся її купити. Я користуюся історичними документами, перевіряючи кожен історичний факт. Переглянувши книжку, бачу, що це — ґрунтовна праця, можливо навіть, на рівні монографії, тема висвітлена всебічно. Нам треба робити висновки з періоду Гетьманату П. Скоропадського, щоби історія не повторилася».

ПІДСУМКИ ФЕСТИВАЛЮ

Арт-директор фестивалю Book Space Вікторія НАРІЖНА розповіла «Дню», що результат виявився «кращим, ніж могло бути». «До мене підходили автори й читачі, дякували за все, за гарні зустрічі та організацію — мене це втішає. Багато видавців кажуть, що обсяги продажів не розчарували, навіть навпаки. Усі відзначають, що й людей на фестиваль прийшло дуже багато, і запитання ставили цікаві. Люди приходили не тільки в перший день, а й поверталися наступного дня з родинами. І хоча ми не вели статистики, але можу сказати, що фестиваль відвідало кілька тисяч людей. Тобто дніпряни зробили все зі свого боку, а ми як організатори — зі свого. Це запорука того, що видавці та автори приїдуть і наступного року, а наш книжковий фестиваль стане щорічним», — переконана пані Вікторія. Вікторія Наріжна також подякувала «Дню» за співпрацю, адже, нагадаємо, наше видання одним із перших підтримало ініціативу проведення книжкового фестивалю і виступило його головним інформаційним партнером.

«Дніпро своєю виставкою відразу зробив заявку на свою провідну роль у книжковій культурі центру, півдня і сходу України — головної книжкової виставки регіону. Більшість видавців, які ризикнули приїхати в Дніпро одразу ж після форуму у Львові, були дійсно вражені високим рівнем продажів. Дніпро на сьогодні — одне з найбільш книгодефіцитних міст України. На сході читають не менше, ніж на заході, й готові витрачати на книги чималі гроші», — написав на своїй фейсбук-сторінці учасник фестивалю у Дніпрі, генеральний директор видавництва «Фоліо» Олександр КРАСОВИЦЬКИЙ. «Скучаю за Book Space. Рідні люди, вдячна публіка, професійні організатори. І все душевно. І потрібно. Ви, чуваки, самі не уявляєте, яку потрібну для Дніпра штуку зробили», — поділилася в соцмережі письменниця Ірена КАРПА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати