Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Унікальний документ

Ординацію Вінниці 1790 року — фактично статут міста — знайшли у Кракові
22 березня, 11:50

Директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун, досліджуючи архівні документи в бібліотеці Ягеллонського університету, відшукав унікальну історичну пам’ятку — Ординацію Вінниці 1790 року. За своїм змістом — це Конституція міста, яка висвітлює всі сфери життя городян кінця XVIII століття. Як каже Юрій Легун, цей документ надав місту король Речі Посполитої, а переписав його на початку XX століття вінничанин-інженер Свидерський, чий архів у досить нормальному стані зберігається у краківській бібліотеці.

«Під час відпустки я намагаюся знайти час і можливість, щоб попрацювати в архівах за межами країни, адже вони зберігають чимало потрібно і корисної інформації, яка пов’язана з Поділлям, — розповідає Юрій Легун. — На колекцію документів інженера Свидерського натрапив випадково, хоча я знав про цю людину давно. Свого часу він планував написати історію Вінниці, тому збирав багато документів. Серед його архіву зустрів копію Ординації Вінниці 1790 року. Оригінал зберігається в Києві та якість документа вже не зовсім дозволяє його прочитати від початку і до кінця. А знайдена в Кракові копія досить ретельно переписана і гарно збережена. Документ написаний польською мовою. Він складається з 20 аркушів. Я переписав його і тепер над ним працюють співробітники Центру історії Вінниці спільно з Державним архівом Вінницької області».

Установчий документ цікавий тим, як каже Юрій Легун, що він датований кінцем XVIII століття, коли Річ Посполита йде до свого кінця, а король намагається демонструвати свою владу і водночас йде на певні поступки. Тоді жителям надавали більші права, ширші повноваження мали органи місцевого самоврядування, а місто жило з чіткою організацією. Документ складається з розділів, кожен із яких детально описує, як і у який спосіб має діяти й розвиватися та чи інша сфера життєдіяльності Вінниці.

Ординація Вінниці 1790 року вийде у світ двома мовами — українською і польською. Представити документ обіцяють до Дня Європи, який відзначатимуть у Вінниці в травні, та з нагоди відзначення річниці набуття Магдебурзького права.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати