Універсальний захист — проста солдатська їжа
З торгівлі вилучено 881 тонну неякісних продуктівОсобливість цьогорічних спалахів, за словами начальника головного санепідуправління МОЗ України Сергія Бережного, — в їхньому побутовому походженні, тобто в порушенні елементарних правил приготування їжі та вимог особистої гігієни. Він нагадав, що збудників хвороб у продуктах вбиває висока температура, а низька лише призупиняє їх розмноження, і порадив влітку переходити... на просту солдатську їжу. Дивно, бо здається «перехід» у багатьох вже відбувся.
Перший заступник міністра МОЗ, головний санітарний лікар України Ольга Бобильова на прес-конференції в четвер, присвяченій загрозливій санепідситуації в країні, наголосила, що найпоширеніша причина інфекційних захворювань — недоброякісні харчові продукти і питна вода. Практично всі поверхневі води, а в окремих регіонах підземні, не відповідають державним стандартам якості.
Цікаво, що серед харчових об'єктів державного сектора санітарним нормам не відповідає 13 вiдсоткiв, а приватного — лише 2 вiдсотки. З початку року в Україні з реалізації знято 881 тонну недоброякісних харчових продуктів.
«Проблема тісно пов'язана із зубожінням населення, — сказав заступник начальника санепідуправління МОЗ України Михайло Ситенко. — Потенційно небезпечними є продукти, що пропонуються на стихійних ринках, — умови для збудників там стовідсоткові. Гірше того, багато старих та дітей, починаючи свій ранок з обстеження смітників та контейнерів, наражають на небезпеку себе та інших».
ДО РЕЧI
Спалахів гострих кишкових інфекцій в столиці, як повідомила кореспондентові «Дня» Наталці ВИХРИСТ головний санітарний лікар Києва Ірина Козлова, не зареєстровано. Проте, спочатку року зафіксовано 1908 хворих, що на 19,4% перевищує минулорічний показник. Лише у червні на кишкові інфекції захворіло 344 особи, госпіталізовано 294. Лікування одного хворого коштує в середньому 250-1000 гривень.