Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд має формуватися більшістю,

вважає Віктор Медведчук
02 березня, 00:00

Крізь три райцентри — Коростишів, Черняхів, Коростень — і обласний центр проліг маршрут поїздки Житомирщиною голови Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) Віктора Медведчука (на фото). Зустрічі з виборцями проходили як у переповнених залах, так і під відкритим небом, а журналісти змогли поспілкуватися з лідером есдеків на прес-конференції в обласному центрі, а також на місцевому телебаченні.

У Коростені, місті, що найбільше постраждало від аварії на ЧАЕС, В.Медведчук говорив про прийняті за участю об’єднаних соціал-демократів законодавчі акти щодо соціального захисту населення уражених радіацією районів області і, зокрема, про можливості для притоку туди інвестицій, які відкриває закон про пріоритетний розвиток цих територій. На його думку, закладений у цьому законі позитивний потенціал, особливо стосовно створення нових робочих місць, на Житомирщині, на жаль, використовується недостатньо. З допомогою цього закону в область вдалося залучити тільки $ 6 млн. іноземних інвестицій, в той час як на Чернігівщині, де Віктор Медведчук теж недавно побував, аналогічні показники на порядок вищі.

Трохи згодом, у Житомирі, ведучи мову про законодавчу підтримку області, лідер об’єднаних соціал-демократів наголосив, що парламентська фракція СДПУ(о) брала участь у прийнятті близько 10 законів, які мають безпосереднє відношення до регіону. Окрім закону про режим пільгових інвестицій у зоні пріоритетного розвитку слід, на його думку, також відзначити закон щодо введення додаткового збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства з продажу алкогольних напоїв і пива. (Особливо це актуально з огляду на необхідність відродження в області такої, провідної колись, галузі, як хмелярство. — Авт. ).

Відповідаючи під час спілкування з пресою на запитання «Дня» щодо перспектив законодавчого врегулювання засад формування уряду на коаліційній основі, особливо після того, як Президент Л.Кучма в черговий раз наклав вето на ухвалений парламентом Закон «Про Кабінет Міністрів України», голова СДПУ(о) наголосив, що у законі, безумовно, не можуть бути викладені всі підстави для формування коаліційної більшості, — для цього потрібно вносити зміни до Конституції України і діючого законодавства. Позиція об’єднаних соціал-демократів, за словами Віктора Медведчука, чітка: «Ми твердо виступаємо за те, що у Верховній Раді повинна існувати постійно діюча парламентська більшість, а уряд повинен формуватися саме цією більшістю. І те, що законодавча та виконавча влада не можуть прийти у питанні щодо правового статусу діяльності Кабінету Міністрів і Президента до спільного знаменника — це, безумовно, проблема, яку треба вирішувати не одним законом, а комплексно».

Відносно стосунків центру і регіонів лідер есдеків упевнений: «Якщо новий Бюджетний кодекс в частині розподілу фінансових потоків між регіонами і центром буде діяти у повній мірі, інтереси регіонів будуть захищені відповідним чином і в плані фінансових надходжень, і в плані фінансових залишків на місцях».

Під час зустрічі з виборцями у Житомирі Віктор Медведчук відповів не лише на «типові» запитання вiдносно повернення втрачених заощаджень або підвищення пенсій. Зокрема, полемізуючи із ветеранами- комуністами щодо обставин прийняття нового Земельного кодексу, лідер СДПУ(о) заявив, що вже давав з цього приводу пояснення Конституційному Суду і готовий відстояти свою правоту у будь-якому іншому суді.

Були й звернення особистого порядку. Наприклад, із залу надійшла записка, в якій В. Медведчука просили допомогти онкохворій жінці. Віктор Медведчук і присутній на зустрічі народний депутат України, секретар Житомирського обкому СДПУ(о) Володимир Заєць лаконічно запевнили, що матеріальну допомогу обов’язково буде надано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати