Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Всі так звикли до війни, що це лякає»

Призер фотоконкурсів «Дня» Євген Малолєтка — про місію репортера на Донбасі
02 березня, 11:57

Тепер депутати Вінницької міськради під час роботи споглядатимуть «Зоряне небо над нами і моральний закон усередині нас» — світлину Євгена Малолєтки, яка отримала Приз Призів «Золотий День» на нашому фотоконкурсі торік. Головний редактор «Дня» Лариса Івшина подарувала цю роботу міському голові Вінниці Сергію Моргунову під час недавнього візиту до міста. Мер знає цей знімок і настільки ним захоплюється, що вирішив повісити його у залі засідань міськради.

Ми зателефонували Євгенові, щоб розповісти про це. Була гарна нагода — 1 березня у фотографа день народження. До речі, його він проводить у Буковелі. А сертифікат на проживання в однойменному туристичному комплексі став одним з призів за перемогу у нашому фотоконкурсі. «Подарунок «Дня» став для мене подарунком на день народження. Вирішив, щоб це був не просто відпочинок, а поїздка на свято», — усміхається Євген. 

Уже третій рік фотограф знімає конфлікт на Донбасі. Працює як фрілансер. В основному, знімає для агенції Associated Press, працює зі спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ. «Цей конфлікт став для мене війною, яку відчуваю на собі щодня, — ділиться Євген Малолєтка. — За ці три роки умови роботи на сході погіршали. Бувають загострення, ситуація гострішає. Відповідно, фотографії стають емоційнішими. Події там трагічні. У якійсь мірі все переходить у заморожений конфлікт. Війна йде, не зупинилась ані на секунду, руйнуються будинки, страждають місцеві жителі — з обох боків».

«Зоряне небо над нами і моральний закон усередині нас» якраз передає красу і жах того, що відбувається на Донбасі. «Це символічна робота. Видно, що всі бойові дії відбуваються вночі», — додає Євген. Між іншим, він підтримує спілкування з Богданом, хлопцем на фото. Богдан родом з Волині, був мобілізований, але вже повернувся додому.

«Завжди залишаються контакти з тими, кого зустрічаю на сході. Стежу за кожним, переписуємося. Деякі досі на війні, дехто повернувся додому і «тримає порох сухим». Є переселенці. До речі, зараз відпочиваю з переселенцями з Луганська — познайомилися у потязі, і от проводжу з ними час. Як не крути, війна усюди навколо нас — багато людей у цьому зав’язано, — розмірковує Євген. — Я просто роблю свою роботу, намагаюсь максимально проникнути у подію і пережити разом з усіма її учасниками трагедію і біль, щоб передати їх».

На початку лютого Євген був в Авдіївці — там, де трапилось загострення бойових дій. «Була доволі сильна артилерійська дуель, напружена ситуація на промзоні. Постраждали будинки. Всі думали, що це чергове серйозне загострення, але якось все більш-менш стихло, — ділиться фотограф. — Всі настільки звикли до війни, що інколи це лякає. Бачимо це щодня, нікого це не дивує, що дуже погано. Певно, місія репортера, який працює на сході України, — не дати людям забути про те, що там коїться. Щоб люди бачили, який там жах. Що на сході йде війна і гинуть люди, військові та цивільні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати