Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вимагайте натурального!

Штучних продуктів, корисних для здоров’я, не буває
12 жовтня, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКIВА

Більшість харчових товарів українського ринку шкідливі для здоров’я людини. Таких висновків дійшли медики і захисники прав споживачів, що вчора зібралися на круглий стіл «Україні — безпечне харчування. Проблеми маркування, реклами і стандартизації харчової продукції». Основним фактором небезпеки визнано трансізомери жирних кислот — речовини, які порушують роботу ферментів, руйнують клітинні мембрани, підвищують рівень холестерину в крові та знижують стійкість до онкологічних захворювань. Вони здатні накопичуватися і не виводяться з організму. Ці речовини містяться в усіх без винятку ненатуральних продуктах. І тут ми маємо дві проблеми — ненатуральні продукти, як такі, і, як правило, відсутність зрозумілого маркування ненатуральних продуктів. Український споживач здебільшого навіть не уявляє, що вживаний ним продукт є штучним.

Найнебезпечнішими є масложирові продукти. Але не тільки: у кондитерських виробах кількість трансізомерів сягає 30- 35%, у чіпсах — 30%, а у картоплі-фрі — 40%. Шкідливим стає будь-що, підсмажене на ненатуральній олії. «В українській харчовій промисловості ця проблема є не просто актуальною — ситуація з якістю і безпекою масложирової продукції, представленої на українському ринку, не контролюється, — розповідає професор кафедри технології жирів Харківського національного технічного університету Валентина Тимченко. — Наприклад, під маркою вершкового масла ми вживаємо маргарин. Якщо на Заході цей продукт виготовляють з рослинних жирів, то в Україні — з твердих тваринних. Він готується в дуже жорстких умовах, під впливом високих температур і призводить до трансформації корисної лінолевої кислоти в трансолеїнову — тобто в результаті утворюється продукт сумнівної якості. У молочних продуктах може міститися до 16% трансізотопів, в інших — до 46%».

Небезпечний вплив цих речовин на нормальне функціонування організму людини, їхня здатність знижувати імунітет на клітинному рівні і тим самим провокувати різноманітні небезпечні захворювання, в тому числі онкологічні й серцево-судинні, встановлено порівняно недавно — лише 10 років тому. Механізм шкідливої дії трансізомерів досі досконально не вивчений, а отже — не розроблені й методи виведення цих речовин із організму. Єдиний спосіб убезпечити наш організм — це максимально знизити кількість трансізомерів в продуктах харчування. «Наші продукти харчування — наша національна гордість, яку ми вже почали втрачати», — вважає доктор медичних наук Марія Гулич.

«В організмі людини є дві основні сфери впливу трансізомерів — серцево- судинна система і посилення схильності до онкологічних захворювань, зокрема, раку молочної залози і товстого кишечника, — говорить Олег Бобиляк, лікар- онколог вищої категорії Центральної поліклініки Шевченківського району. — Першими небезпеку твердих жирів зрозуміли у США. Серед 80 тисяч обстежених медсестер захворюваність на рак у тих, хто споживав продукти із трансізомерами, була вищою на 40 % ніж у тих, хто уникав такої продукції».

На етикетках продуктів, які продаються в Україні, не вказано «ненатуральний продукт» або «продукт містить трансізомери». Як, до речі, не мають зазвичай етикетки і вказівок про вміст генетично модифікованих організмів — ще одного чинника небезпеки для здоров’я. Вивчаючи етикетки та упаковки товарів, на яку саме інформацію має орієнтуватися споживач, щоб обрати натуральну продукцію з оздоровчими властивостями?

«В Україні є унікальний споживач, який ще пам’ятає, що таке натуральні продукти. Чому цей споживач повинен вишукувати інформацію про те, що там є, звідки йому знати, що там взагалі може бути? — говорить професор Наталя Притульська, завідувач кафедри продовольчих товарів КНТЕУ. — У нас має бути прилавок, пiдiйшовши до якого, навіть не вивчаючи упаковку, споживач розумів, що тут — продукція дешевша за рахунок певних добавок, які замінюють натуральні інгредієнти. І прилавок, де продукція буде дорожча, але виключно натуральна».

«Найбільший недолік української системи маркування — вона розкидана по різних стандартах і нормативних актах. Єдиного документа не існує», — зауважує Андрій Нелепов, начальник управління стандартизації Державного комітету України з питань технічного регулювання і споживацької політики.

Українцям залишається поки що лише визначати «на око», може даний продукт містити небезпечні речовини, чи ні. Тільки ціна помилки занадто вже висока...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати