Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як правильно заборонити КПУ?

Експерт: «Правових підстав цілком достатньо»
13 травня, 18:37
СВАРКА ТУРЧИНОВА І СИМОНЕНКА ЗАКІНЧИЛАСЯ ТИМ, ЩО ЛІДЕРОВІ КПУ ВІДКЛЮЧИЛИ МІКРОФОН І ПРИГРОЗИЛИ ЗАБОРОНОЮ ПАРТІЇ. ВЕРХОВНА РАДА. 13 ТРАВНЯ 2014 р. / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Комуністична партія може зникнути з політичної мапи країни. «Є дуже багато матеріалів щодо співучасті КПУ в організації терористичної і сепаратистської діяльності, — заявив на вчорашньому засіданні Верховної Ради спікер Олександр Турчинов. — Я би просив Міністерство юстиції розглянути це питання й за наявності доказів подати до суду матеріали щодо заборони Компартії України».

А все через те, що сьогодні у сесійній залі парламенту розігралася ціла сутичка. Лідер КПУ Петро Симоненко із трибуни ВРУ звинуватив владу в начебто організації різанини в Одесі, обізвав правоохоронців з західних областей та представників Національної гвардії «головорізами», заявивши що ті мовбито розстріляли «мирну демонстрацію в Маріуполі».

Спікер Турчинов не витримав потоку відвертої брехні з уст комуніста і попросив вимкнути мікрофон Симоненка. «У Маріуполі злочинці-терористи напали на управління внутрішніх справ, вбивали міліціонерів і саме їх захистила рота десантників!, — пояснив Турчинов свої дії. — Симоненко повторює брехню і пропаганду, які поширюють російські ЗМІ, в тому числі й на Захід».

«У вас немає ні совісті, ні честі!», «Ви нахабно брешете!», «Сядьте на своє місце!», «Я позбавляю вас слова!», «Брехунам не місце в парламенті!», «Ідіть брехати в інше місце!» — емоційно вигукував спікер. У відповідь залом пройшовся гул криків незадоволених комуністів та окремих представників Партії регіонів.

«Турчинов повинен бути рівний до всіх і зупиняти кожного, хто дозволяє собі заяви на розбрат у державі. Наприклад, сьогодні він мав зупинити у певний момент і виступ Тягнибока...», — прокоментувала «Дню» позицію ПР народний депутат Ганна Герман і додала, що заборона КПУ не вирішить проблеми. «Неможливо боротися з ідеологією шляхом заборон. Це — більшовизм і шлях в нікуди. Я не вірю у їхню ефективність. Ідеологію можна перемогти лише ідеологією», — патетично додала Герман, яка ще у вересні 2012-го в ефірі одного з телеканалів заявила про те, що першим законопроектом, який вона внесе на розгляд в наступний парламент буде проект закону про заборону комуністичної ідеології.

Народний депутат від «УДАРу» Ірина Геращенко вважає, що так як Комуністична партія нині відмовляється голосувати за закони, необхідні для країни; відверто захищає тероризм; сміється з того, що гинуть патріоти України, то вона просто не має права представляти український народ. «Комуністична партія України має опинитися на політичному смітнику, — каже Геращенко. — Тим більше, що ця партія, яка називає себе правонаступницею КПРС, досі не вибачилася за Голодомор, всі репресії сталінського режиму проти українців. Комуністи і сьогодні продовжують проводити політику розколу України».

Юрист Володимир Василенко у коментарі «Дню» зазначив, що правових підстав для заборони КПУ є «більш, ніж достатньо». «Починаючи із дослідження статутних положень партії і закінчуючи фактами щодо її діяльності зараз, — говорить експерт. — Міністерству юстиції просто необхідно узагальнити усі матеріли, які свідчать про злочинну діяльність Комуністичної партії (їх давно наводили представники різних політичних партій та громадських організацій) і зробити відповідне подання до суду». «При бажанні та наявності політичної волі це можна зробити в порівняно стислі терміни», — підсумував Володимир Василенко.

Та чи достатньо цього? У 90-х роках Компартію вже забороняли, але 1993-му знову відновили. Ба більше, у грудні 2001 року Конституційний Суд України визнав заборону КПУ 1991 року незаконною. Так тодішній Президент Леоніда Кучма віддячив Петру Симоненку за вдалу роботу спаринг-партнером на виборах 1999 року. Тоді КПУ використали як кальку московської політичної технології. Так чи треба сьогодні спостерігати за реалізацією чергової московської технології проти України?

«Заборона Комуністичної партії без нового Нюрнберга в цей раз для Леніна, Сталіна та їхніх спадкоємців, заборони комуністичної ідеології, повної люстрації колишніх партійних і комсомольських функціонерів всіх рівнів, — лише зіграє проти України, її політичних інститутів, її майбутнього, — пише у своєму Facebook історик та публіцист Андрій Плахонін. — Бо справа Комуністичної партії буде жити навіть не в особі її прямих правонаступників, які негайно виникнуть після цієї заборони, але, перш за все, у обличчях вихідців з лав КПРС, які становлять зараз абсолютну більшість державних чиновників і функціонерів всіх без винятку політичних партій України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати