Перейти до основного вмісту

ЯКIСТЬ ЖИТТЯ Нітрати «виросли»

16 травня, 00:00

Звичайно, якщо вдаватися в сільськогосподарські та городні подробиці, то з’ясовується, що продукцію зовсім без нітратів зустріти нереально, оскільки вони є основним джерелом азоту в «меню» рослин. Потребу в нітратах визначає маса факторів, таких, як кліматичні, видові і пов’язані з властивостями грунтiв. В Україні грунт, як свідчать, фахівці, насичений азотними сполуками, якими він щедро ділиться з рослинами. Не допомагає в цьому випадку і зменшення кількості мінеральних добрив. Передавати ж нітрати грунт найбільше схильний незамінним компонентам весняного столу — кропу, петрушці, редьці та моркві. Особливо шкідливими ці культури часто бувають у дачників і городників-аматорів, які, як показує практика, найчастіше за всіх грішать посиленим підживленням рослин — щоб урожаю було багато і плоди були гарні.

Щоб уникнути збільшення кількості «нітратних» отруєнь, які до речі можуть маскуватися як під сонливістю і депресією, так і спричиняти коматозний стан, в Україні створена і працює система із забезпечення безпеки продуктів харчування. На ринках за продукцією стежать ветеринарно-санітарні лабораторії, які видають санкції на продаж лише після того, як товар пройшов експертизу. Начальник відділу забезпечення безпеки продуктів харчування Міністерства охорони здоров’я Алла Григоренко говорить, що система діяла б бездоганно, якби не «клонування» незаконослухн яних громадян. У цьому випадку це стосується продавців на стихійних ринках. Зрозуміло, що їхній товар зовсім не проходить контроль, і шанси зафіксувати там значне перевищення норми вмісту нітрату істотно зростають. Тут поруч iз якісними дарами лісів, садів і городів зустрічаються і вихідці з тридцятикілометрової зони, які на вигляд абсолютно нічим не відрізняються від таких же грибів, овочів і фруктів. До факторів ризику отруєння нітратами відносять і питну воду, ос обливо з колодязів.

Але якщо в цьому випадку це не пов’язано з часом року, то стосовно овочів і зелені фахівці констатують пік. Згодом концентрація нітратiв істотно знижується, правда, разом із харчовою і вітамінною цінністю. Проте випадки «раптового» отруєння нітратами рідкісні. Нітрати діють на здоров’я, як правило, поступово.

Як розповіли «Дню» в МОЗ, офіційно отруєнь нітратами в цьому році зареєстровано не було, проте, як і в минулому. Але в той же час тут не виключають того, що випадки отруєння в легкій формі після купівлі зелені та овочів на стихійних ринках все ж були.

Delimiter 468x90 ad place

Новини партнерів:

slide 7 to 10 of 8

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати