Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Юристи – для бійців

Запрацювала цілодобова «гаряча» лінія правової допомоги для учасників АТО та їхніх родин
17 березня, 12:15
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Благодійний фонд допомоги захисникам вітчизни та їхнім сім’ям «Коло» та ВГО «Асоціація правників України» організували правову допомогу для військових, які повернулися з АТО, та членів їхніх родин. Телефонна лінія 0800-30-00-21 працює цілодобово.

— В Україні збільшується кількість бійців, які повернулися із зони проведення АТО і потребують юридичної допомоги. Саме тому виникла ініціатива координаційного центру — постійно діюча гаряча телефонна лінія — для надання консультацій та для інформаційної підтримки, — розповідає народний депутат України Ірина Сисоєнко.

За словами керівника ГО «Всеукраїнська правова організація «Юридична сотня» Лесі Василенко, за останні півроку до організації надійшло 197 індивідуальних та кілька колективних звернень (від 15 до 30 осіб, які є бійцями одного батальйону). Спільно звертаються, щоб отримати посвідчення учасника. На другому місці по кількості — звернення щодо оформлення грошової допомоги від держави, яка належить особам, котрі отримали поранення в АТО. З цього самого питання — отримання грошової допомоги — звертаються і сім’ї загиблих військових. Дуже популярним питанням є й оформлення земельних ділянок.

— Сьогодні нашій організації допомагають 147 юристів на волонтерських засадах. Ми працюємо і з регіональними координаторами: це 28 юристів, які допомагають шукати адвокатів, консультантів по 16 областях України. Наша кінцева мета — забезпечення кожного учасника АТО персональним юристом, до якого в будь-який час може вернутися він чи його родина. Якщо потрібно, цей юрист буде представляти інтереси бійця в органах місцевої влади, — розповідає Леся Василенко. — Сподіваємося, наша діяльність буде розвиватися до тих пір, доки буде в ній потреба. Наші координатори приблизно раз на місяць обдзвонюють наших бійців та цікавляться, як справи: чи вирішуються питання, чи спілкуються вони зі своїм юристом. Якщо нічого не виходить — знаходимо іншого юриста. Питання військових АТО не можна вирішити одразу й негайно. На жаль, у нашій країні з цими процесами дуже зволікають, і вони забюрократизовані. Я з липня допомагала двом хлопцям щодо отримання статусу учасника бойових дій і оформлення одноразової грошової допомоги. І буквально на минулому тижні прийшло від Міноборони рішення про виплату одноразової грошової допомоги.

Юристи наголошують, що окрім «гарячої» лінії, робочими залишаються номери телефонів і контакти «Юридичної сотні», за якими бійці зверталися раніше. Спеціалісти просять своїх колег, особливо з регіонів, долучатися до ініціативи. Тому що з часом потреба в юридичній допомозі тільки зростатиме.

— Зараз виникла потреба в глобалізації роботи, розширенні ініціативи, об’єднанні спільних зусиль. Буває, що у когось не вистачає ресурсів, а разом є змога допомогти більшій кількості людей. Тому виникла ідея більш системного і правильного об’єднання, — пояснює адвокат, керівник проекту «Правова допомога учасникам АТО» Роман Титикало. — Здебільшого наші спеціалісти займаються веденням конкретних справ конкретних бійців: коли не присвоюють статусу учасника АТО, не поновлюють на посадах, вимагають виплати кредитних зобов’язань.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати