Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Закодовані смисли Анджея Рути

У Музеї сучасного мистецтва України відкрилася виставка робіт молодого київського художника
09 серпня, 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Свій вернісаж Анджей Рута назвав «X-Terra». В експозиції представлено 21 роботу митця, створену за останні два роки. Це левкаси на дереві та полотна акриловими й олійними фарбами.

Анджей Рута народився 1972 року на Київщині. Його батько, також художник, любив подорожувати, тому в дитинстві майбутній митець жив в Угорщині, Вірменії. Становлення Рути як особистості відбулося в Івано-Франківську. Там він закінчив школу і здобув мистецьку освіту в Прикарпатському університеті. Знаковою подією для юного художника стало бієнале в Івано-Франківську (1989 р.).

Декілька років тому Анджей Рута переїхав до Києва. Нині його роботи знаходяться у приватних колекціях України, Росії, Польщі, Чехії, Литви, Німеччини, Іспанії, Канади та США. Тривалий час художник займався фотомистецтвом, створював декорації для фестивалю «Перлини сезону», а живопис був лише для душі. Повернення до нього відбулося, коли Рута відчув творчий вакуум, а коло шанувальників зі знайомих та друзів стало завузьким. Стиль своїх творів художник визначає як «суб’єктивний імпресіонізм», проте останнім часом його творчість уже не вкладається в жодне визначення.

«Мої останні роботи закодовані. Значно цікавіше інформацію подавати так, щоб людина, трохи напружилася й попрацювала розумово», — розповідає митець.

У липні Анджей Рута мав персональну виставку в столичній галереї «36», присвячену дохристиянському періоду України. Частина робіт звідти, наприклад левкас «Лабіринти спокус», увійшла й до експозиції в Музеї сучасного мистецтва.

Тематика робіт, представлених на сьогоднішній виставці, охоплює час від давнини до новітньої доби. Найновіші («Останній день бика», «Психоделічна обчеська») сповнені закодованих смислів. Вибір назви для експозиції художник пояснює так: «Я прагну відтворити «фрагмент Невідомої Землі, де залишилася моя відірвана пуповина, X-Terra — Земля, на якій я шукаю Шлях до неба».

Виставка триватиме до 28 серпня. Серед найближчих планів Анджея Рути — виставки в Польщі й Австрії. Художник також планує взяти участь в арт-фестивалі, який проводить Музей сучасного мистецтва України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати