Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Згадуємо Катерину Білокур

12 червня, 10:23
КАТЕРИНА БІЛОКУР. 1950-ТІ (ФОТО Я.Л. ПОВОЛОЦЬКОГО) / ФОТО З САЙТА PERSONS-INFO.COM

«Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!»

(Пабло Пікасо)

54 роки тому померла видатна  українська художниця, представниця «наївного мистецтва». Катерина Василівна могла б органічно існувати зі своїми картинами у будь-яку епоху, вважають мистецтвознавці з різних країн. Хоча Білокур ніколи не ходила до школи і  ніде не вчилася малярству її картини зачаровують людей. Вона  самоука, яка стала Майстром з великої літери, Нагадаємо, усе своє  життя прожила у  загубленому серед левад селі Богданівці (нині Київська обл.).  Час, у який жила мисткиня, зовсім не був лагідним до неї — роки її життя: 1900—1961, — але у своїх картинах К. Білокур ніби знаходить притулок від тих бурхливих подій, що вирували в Україні на початку та в середині ХХ ст. Відомий факт, три білокурівські картини: «Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле» були презентовані  у 1954 р. на Міжнародній виставці у Парижі. Коли їх побачив  Пабло Пікасо, то у захваті сказав: «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!».

Особливо характерними для творчості Катерини Білокур були  великі композиції. Художниця старанно копіювала рослини з натури і водночас інтерпретувала по-своєму світ. Вона ніби аранжує стани природи — присмерки, світання, спекотний полудень...

16 червня у Мистецькому Арсеналі відкриється виставка «Катерина Білокур. Хочу бути художником!». Це масштабна ретроспектива картин видатної мисткині, а також у експозиції будуть  представлені роботи українських художниць, які працюють у жанрі відео-арту. композиторка Алла Загайкевич представить електроакустичний перформанс «Літати...» — аудіо-інсталяція з використанням прийомів алгоритмічної композиції Concerto misterioso композитора-авангардиста Л.  Грабовського.  Виставка триватиме до 19 липня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати