Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жива громада Харкова: успіхи, невдачі, перспективи

Про це експерти говоритимуть у понеділок за круглим столом «Дня». Не пропустіть онлайн-трансляцію на нашому сайті!
19 квітня, 11:20
ФОТО ІРИНИ ЗЕЛЕНЬКО

Протягом останнього тижня Харків фактично не сходив із заголовків газет та сайтів новин, що було спричинено скандалом довкола мітингу опозиції. Проте водночас мало хто глибше торкався питання: а що насправді є за тими «трамваями», які перегородили дорогу в центрі міста минулої п’ятниці? Чим живе справжній Харків? З’ясувати соціальну температуру та виміряти тиск у Харкові з ініціативи головного редактора газети «День» збираються 22 квітня відомі мешканці міста, серед яких поет Сергій Жадан, кандидат політичних наук Юлія Біденко, голова правління громадської організації Інформаційний центр «Майдан Моніторинг» Наталка Зубар, науковець-етнолог Михайло Красиков, заслужений журналіст України Євген Маслов, голова правління ОСББ «Культура» Ігор Олексенко, ключовий автор громадської оцінки національної екологічної політики України Олег Перегон, а також правозахисники, депутати обласної ради, науковці, журналісти та громадські діячі Харкова.

Саме у Харкові, де міський голова голосно заявляє про абсолютну підтримку своєї діяльності мешканцями міста, виникають найбільш напружені конфлікти між владою та громадою. Сумнозвісна масштабна вирубка лісопарку з розташованими на деревах активістами, гучні акції проти мовного закону, тривалий захист будинків в історичному центрі. Експерти та небайдужі громадяни проаналізують зміни в суспільному житті Харкова, розглядатимуть найважливіші напрямки діяльності громадських організацій, шукатимуть відповіді на питання, що назріли в місті. Як змусити державних службовців враховувати громадську думку? Чи можна знайти спільну мову з органами міської влади? Як зберегти самобутність історичного центру та підтримати пам’ятки архітектури? Як привернути суспільну свідомість до екологічних проблем?

Часто ретроспектива протистоянь у Харкові виглядає ланцюгом поразок, але насправді не всі знають про низку успіхів, що надихають на нові хвилі суспільних ініціатив та волевиявлення. Співорганізатор обговорення Наталка Зубар вважає, що ціллю зустрічі є аналіз невдач та розмови про перемоги, якими нехтують. «Чекаємо, що в результаті учасники дискусії отримають нові знання щодо розвитку громадського руху та новий погляд на сучасний і майбутній Харків. Люди скучили за кваліфікованим діалогом, їм бракує знань про інші точки зору, про мотиви інших людей. Тому обмін думками від газети «День» особливо актуальний для харків’ян», — вважає вона.

Дискусію «Жива громада Харкова: успіхи, поразки, перспективи», що відбудеться в харківському клубі «Інді» 22 квітня з 18.00 до 20.30 можна буде побачити й почути наживо в онлайн-трансляції, посилання на яку буде розміщено на сайті газети «День».

Найцікавіші відповіді та найбільш слушні ідеї, що прозвучать під час обговорення, ми опублікуємо в наступних номерах газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати