Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знеболювальне від депутатів

Пацієнти вимагали від народних обранців дозволити використання медичного канабісу
07 червня, 11:25
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Зранку 6 червня під будівлею ВР відбулася акція «#МІЙ ДЕПУТАТ ЗУПИНИТЬ БІЛЬ?». Пацієнти з онкологією, фармрезистентними формами епілепсії, посттравматичним синдромом та іншими захворюваннями вимагали проголосувати за законопроект № 10313. Вони принесли під парламент чотириметрову пігулку, яка символізує доступ до знеболювальних на основі фітоканабіноїдів для двох мільйонів українців. Ухвалення закону надасть можливість науковцям вирощувати і досліджувати медичний канабіс, а пацієнтам легально використовувати його як ліки.

Інна ІВАНЕНКО, виконавчий директор БФ «Пацієнти України», пояснює: «Поява легальних ліків, які видаватимуть лише рецептурно й під наглядом лікаря, допоможе правильно та ефективно визначити систему лікування в поєднанні з іншими препаратами. Купуючи буквально на чорному ринку препарати, люди бояться радитися з лікарями і приймають їх самовільно. Медичний канабіс використовується лише як додаток до інших лікарських засобів або у разі деяких хвороб, які не лікуються хімічними лікарськими засобами, які зараз є». Його також можна використовувати в терапії посттравматичного стресового розладу.

На сьогодні ліки на основі канабісу дозволені в 44 країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто-Ріко загалом заборонені, але дозволені при невиліковних хворобах. До цього часу в Україні канабіноїди належали до списків наркотичних та психотропних речовин. За вирощування та використання передбачено кримінальну відповідальність.

У січні цього року пацієнтські організації розпочали кампанію #зупинитибіль. Вони зареєстрували петицію з вимогою внести зміни до законодавства і дозволити застосування канабісу в медицині. Необхідні голоси були зібрані майже за півтора місяці. Петицію підтримав комітет ВР з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, який визначили в якості профільного, адже йшлося про забезпечення права на життя. Зазначений законопроект зареєстрували у ВР 20 травня.  6 червня його мали розглянути в першому читанні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати