Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знову – «ляпас» переселенцям

Уряд нарешті врегулював отримання соцвиплат ВПО. І планує розглянути... нові дискримінаційні норми
09 червня, 19:42
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

8 червня на засіданні Кабінету Міністрів таки внесли зміни до постанови №509, що має налагодити видачу пенсій та інших соціальних виплат переселенцям із Донбасу та Криму. Постанову узгодили з Законом «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», зміни до якого Президент України затвердив ще в січні.

Нагадаємо, через гальмування чиновників від переселенців продовжували вимагати відмітку Міграційної служби у спеціальній довідці, яку, відповідно до закону, ніхто не має права ставити. Тому тисячі людей не могли отримувати допомогу від держави. Щоби спонукати Кабмін нарешті узгодити порядок виплат, переселенці влаштовували мітинги в різних містах України (більше про це — в матеріалі «Свідома політика вигнання» у «Дні» №99 за 8 червня ц. р.). Тепер вимогу про відмітку мають скасувати, а сама довідка ВПО набуває статусу безстрокової.

Але також на останньому засіданні уряду стало відомо, що Кабінет Міністрів планує внести зміни до постанови №637, яка регулює порядок здійснення соцвиплат ВПО. Зміни, які знов можуть ускладнити життя переселенцям.

Проект змін розкритикував голова комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря. «У проектах цих документів на рівні акта уряду закріплюється термін «призупинення», якого немає в жодному законі України... Закріплення процедури «призупинення» на рівні постанови Кабінету Міністрів України призведе до можливості реалізації необґрунтованих, незаконних, антиконституційних схем з контролю над переміщеним населенням і порушуватиме права громадян на соціальний захист...» — цитують Григорія Немирю на сайті парламентського комітету.

Також народний депутат акцентує, що першу виплату після «призупинення» особа отримає лише за два місяці після рішення спеціальної комісії. А повторне призначення виплат особі, якій їх призупинили через скасування довідки, можливе лише за півроку. Тож комітет ВР з питань прав людини звернувся до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою направити уповноваженого представника — члена Кабміну для звіту з цього питання на засідання комітету 15 червня.

«Ухвалення постанови №509 саме в тому вигляді, в якому за неї проголосували 8 червня, — це те, чого давно чекали переселенці, — каже Ольга Гвоздьова, координатор з розвитку громадської організації «Донбас SOS». — Але разом з цим винесли вимогу голосувати пакетом за зміни до постанови №637, яку не обговорювали з громадськістю і яка містить багато дискримінаційних моментів. Зокрема, це стосується порядку призначення соціальної допомоги та контролю. Рішення щодо призначення допомоги прийматиме комісія, яка складатиметься на місцях. Її члени ходитимуть по домівках переселенців і дивитимуться на умови їхнього життя. Також можуть створюватися мобільні бригади з представників СБУ, поліції, Пенсійного фонду, які так само ходитимуть по помешканнях. Причому якщо до вас прийшли, а вас не було вдома, то маєте у певний термін показатися чиновникам. Інакше дію довідки скасують».

Зауваження до проекту змін на урядовому засіданні озвучила народний депутат Наталія Веселова. У відповідь Володимир Гройсман запропонував доопрацювати постанову. «Скоріше за все, у нас є час до наступної середи, коли зміни до постанови №637 знов винесуть на голосування уряду, — додає Ольга Гвоздьова. — Одразу після засідання Кабміну заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін сказав, що він ні з ким не зустрічатиметься, треба спілкуватися з міністром (Андрієм Ревою. — Авт.), який буде в Україні з наступного понеділка. Сподіваємося, нас запросять на таку зустріч. Але ми в будь-якому разі оприлюднимо свої зауваження до проекту змін».

У цьому контексті згадано ситуацію, що мала місце в червні минулого року. Тоді заборонили пасажирські перевезення через лінію розмежування в зоні АТО, чим значно ускладнили життя громадянам. Правило прийняли разом з кількома хорошими нововведеннями, які в межах робочої групи при Службі безпеки України обговорювали з громадськістю. Але про можливість заборони пасажирських перевезень на цих зустрічах ніхто не згадував. До чого призведе «сюрприз» від уряду, дізнаємось наступного тижня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати