Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Звітність – це повага»

З грудня усі школи та дитсадки зобов’язані оприлюднювати свої кошториси
06 грудня, 11:56

Ще місяць тому проглянути прибутки та витрати на сайті однієї зі столичних шкіл Солом’янського району Києва було неможливо. Доступ — лише за паролем. Та з 1 грудня ситуація змінилася. З початку місяця усі навчальні заклади країни зобов’язані публікувати свої фінансові звіти відкрито та показувати весь обіг коштів, отриманих із бюджету та через благодійні внески. Так передбачає новий Закон «Про освіту». Тож кожен може проглянути, скільки грошей витратив навчальний заклад на нові меблі, підручники, заміну лампочок, закупівлю проекторів тощо.

Більшість шкіл столиці відкрили своє фінансове життя батьківській спільноті. Частина з них долучається до флешмобу #звітність_це_повага, який ініціювала заступниця міського голови Києва Віталія Кличка Ганна Старостенко. Вона закликає київські заклади освіти показувати приклад колегам із регіонів, демонструвати, що звітувати про кошти — це нормальна європейська практика, до якої треба звикати.

Міністерство освіти і науки зі свого боку доручило підрозділам управління освітою на місцях провести моніторинг, як школи та дитсадки виконали вимоги Закону «Про освіту» щодо прозорості та інформаційної відкритості. Заклади, які не впораються з цим, ризикують отримати покарання, зокрема догану керівникам.

«Прозоре фінансування важливе для встановлення довіри між батьками та навчальним закладом, а також між громадою та місцевою владою, — пояснює Ірина КОГУТ, експертка аналітичного центру CEDOS. — Доволі часто матеріально-технічне забезпечення шкіл не є задовільним. Іноді це намагаються надолужити за рахунок батьків. А сьогодні показують видатки, що прийшли з центрального та місцевого бюджетів, і батьки бачать, скільки надійшло коштів і на що їх витратили. На довшу перспективу фінансова прозорість сприятиме доброчесній сплаті податків. Бо ти розумієш, що частина твоїх податків іде на навчальні заклади. Крім того, це хороший засіб довіряти, перевіряти і знати, що школа не витратила кошти не за призначенням».

Тепер батьки побачать, на що витрачають так звані благодійні внески, щомісячні внески до фонду школи. За інформацією, зібраною громадською організацією «Батьки SOS», 162 навчальні заклади столиці (це лише 14% від загальної кількості) протягом року отримали близько двох мільярдів гривень! Також активісти «Батьки SOS» нагадали, що 2017 року з бюджету Києва на освіту витрачено 9,8 мільярда гривень. У середньому на кожного учня столиці місто виділило 27,8 тисячі гривень на рік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати