Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

12 років в’язниці з конфіскацією майна

Парламент посилив покарання за контрабанду лісу
04 липня, 11:03
ЖОДЕН З ДЕПУТАТІВ УЧОРА НЕ ПРОГОЛОСУВАВ «ПРОТИ» ЗАКОНОПРОЕКТУ №5495, ЯКИЙ ПОСИЛЮВАТИМЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННЕ ВИРУБУВАННЯ І КОНТРАБАНДУ ЛІСУ, 278 — «ЗА», І 18 — «УТРИМАЛИСЬ» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Верховна Рада підтримала у другому читанні і в цілому проект закону № 5495 про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів.

За відповідне рішення на засіданні у вівторок, 3 липня, проголосували 234 народних депутати, свідчить офіційний сайт парламенту.

Метою ухвалення законопроекту є забезпечення збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне вирубування лісу й подальший його експорт поза митним контролем.

Зокрема, № 5495 встановлює обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів у розмірі 20 млн кубічних метрів на рік.

Документ також передбачає внесення до Кримінального кодексу нової статті, згідно з якою переміщення через кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю необроблених лісоматеріалів каратиметься позбавленням волі терміном від трьох до семи років.

За аналогічне діяння, вчинене повторно чи за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням службового становища, пропонується запровадити покарання у вигляді позбавлення волі терміном від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Крім того, за незаконне вирубування, пошкодження і знищення лісових культур та молодняку пропонується накладати штраф у розмірі 10—15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб — 15—30 неоподатковуваних мінімумів.

Також Кабінету міністрів пропонується розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України і визначити першочергові обсяги робіт щодо відновлення лісів та лісорозведення, охорони лісів від пожеж, захисту від шкідників і хвороб, інших лісогосподарських заходів, а також порядку і способів їхнього проведення.

Нагадаємо, ще у квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, який на десять років заборонив експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді. Мораторій на вивезення деревних порід, крім сосни, почав діяти з 1 листопада 2015 року.

У серпні 2017 року Президент Петро Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за порушення вимог охорони природних лісів та незаконне вирубування дерев. Утім, проблема з незаконними вирубками досі є актуальною.

Так, згідно з українською статистикою, експорт необробленої деревини в ЄС 2016 року становив 840 тис. тонн кругляка, а 2017-го — лише 2 тис. тонн. Тоді як статистика ЄС дає принципово інші дані. За даними Євростату, 2017 року з України до ЄС вивезли 477 тис. тонн кругляку. А рік тому, коли діяв частковий мораторій, у Євросоюз завезли 1,32 млн тонн (а не 840 тис. тонн, як за українською статистикою).

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, де аналізують експортні потоки в межах проекту «Діалог зі сприяння торгівлі», передбачає, що частину кругляку вивозять з України під виглядом «дров». Адже кордон ЄС перетинає на півмільйона тонн менше «дров», аніж виїжджає із України, зазначає видання.

Крім того, за даними українського уряду, обсяги незаконного вирубування лісу взагалі не зменшилися, незважаючи на мораторій. При цьому деревообробна промисловість не пожвавилася — її зростання за рік становило лише 3,9%, менше, ніж у переробній промисловості загалом. Експорт лісу просто пішов у тінь.

Автори законопроекту № 5495 сподіваються виправити ситуацію. «Суттєве збільшення штрафів за незаконні рубки та кримінальна відповідальність за контрабанду лісу-кругляку. Щоб була не просто конфіскація лісу та символічний штраф, а реальний тюремний строк до п’яти років за порушення мораторію на експорт кругляка. І до десяти років за рецидив», — заявляє голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва, співавтор законопроекту №5495 Віктор ГАЛАСЮК. 

Крім того, наголошує він, документ знімає найменші сумніви щодо повної відповідності мораторію на експорт лісу-кругляку духу і літері угоди СОТ та Угоди про асоціацію з ЄС. «Це гарантія збереження мораторію і захист позицій України на міжнародній арені. Річ у тому, що держава може законно скористатись винятками в угоді СОТ (якими скористалася й Україна) за умови встановлення внутрішніх обмежень споживання лісу. Уряд такі обмеження досі не встановив, бо підіграє іноземцям. Але тепер парламент зробив це сам!» — зауважив Галасюк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати