Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Давос. Рефлексії

Які висновки потрібно зробити із Всесвітнього економічного форуму 2019 року?
31 січня, 19:07
ФОТО REUTERS

Головною темою рубрики «Події» в Давосі стала подія, яка відбулася у перший день Всесвітнього економічного форуму — 22 січня на переїзді потяг швейцарської залізничної компанії SBB зіткнувся з автомобілем Volkswagen. Місцеві ЗМІ повідомили про загибель трьох британських бізнесменів, які перебували в автомобілі.

У катастрофі, що трапилася, є прихований сенс: планувалося, що головною темою форуму буде глобалізація і формування світової архітектури в епоху четвертої промислової революції, в реальності ж найбільшу увагу на Давосі-2019 було приділено питанню виходу Великобританії з Євросоюзу і наслідків цього виходу.

РОЗЛУЧЕННЯ

Члени делегації Великобританії в Давосі вели активні переговори про підтвердження торгового режиму з ключовими партнерами — міністр зовнішньої торгівлі Л.Фокс провів їх із представниками Південної Кореї, Гонконгу, Ізраїлю. Напередодні Давоського форуму такі переговори відбулися з Австралією, Канадою та Новою Зеландією. За словами британського міністра, сторони погодилися підписати угоди з торгівлі на рівні «як в ЄС або краще» в найближчі місяці, Великобританія розраховує укласти їх до кінця березня 2019 року, коли автоматично має включитися режим «жорсткого» Brexit.

Незалежно від того, в якому режимі буде здійснюватися вихід Великобританії з Євросоюзу, вона залишиться найбільшим торговим партнером ЄС і головним інвестиційним хабом. І тут важливим стає питання: хто після Brexit буде більш привабливий для інвестицій — Великобританія чи ЄС? Адже цілком можливо, що, незважаючи на «транзитний» спад 2019 — 2020 років, у кінцевому підсумку Великобританія виграє від виходу з ЄС. Мінекономіки Великобританії напередодні форуму в Давосі приводило дані Deloitte і UNCTAD про прямі іноземні інвестиції у світі в 2019 році, згідно з якими в «режимі очікування» виходу з Євросоюзу економіка Великобританії наростила залучення інвестицій на 20%, тоді як в ЄС відзначався спад на 70%. Та й темпи зростання ВВП Великобританії в останні роки стабільно вищі, ніж у зоні євро, і найчастіше вищі, ніж у цілому по Євросоюзу.

Тому логічно, що головною темою обговорення на Всесвітньому економічному форумі були події, які може спровокувати жорсткий Brexit для найбільших економік Євросоюзу — Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Нідерландів і Португалії. Наслідки Brexit для ЄС передбачити досить складно. Але, з огляду на те, що зростання ВВП Євросоюзу в 2016 — 2018 роках було дуже невпевненим, будь-яка сильна політична чи економічна подія, якщо вона збігається з Brexit, може налякати інвесторів.

У порівнянні з багатьма іншими членами ЄС у Великобританії є кілька важливих переваг — міцна банківська система та інвестиційні потоки, замкнуті на Лондон. Нарешті, приплив капіталу до Великобританії в 2015 — 2018 роках може пояснюватися і середньостроковою «втечею від ризиків» капіталу з ЄС. У цьому сенсі Туманний Альбіон може розглядатися як європейська альтернатива інвестиціям у США, а вкладення до його економіки — як гарантія збереження ринку Великобританії після Brexit.

УПОВІЛЬНЕННЯ

Другою за важливістю темою дискусій в Давосі стала підготовка до можливого зниження темпів зростання ВВП чи навіть рецесії в Євросоюзі й пов’язаних із ним економіках. Хоча до цього року перспективи уповільнення світової економіки пов’язувалися переважно з Китаєм, поява даних за четвертий квартал 2018 року з країн ЄС і зони євро дала підстави чекати вагомого внеску Європи в загальне гальмування економік — 21 грудня МВФ знизив оцінки світового економічного зростання на 0,1 — 0,2 п.п. у 2019 — 2020 роках виключно через погіршення очікувань у зоні євро.

Все це змушує нас серйозно насторожитися — через сильну зв’язку української економіки з економіками Євросоюзу і КНР (це ключові зовнішньоторговельні партнери України). До речі, в Китаї, куди ми відвантажуємо мільйони тонн сільгосппродукції і залізорудної сировини, і страшно пишаємося цим, за підсумками минулого року, зафіксовано найнижчі темпи економічного зростання за останні 30 років. Цілком можливий сценарій розвитку — зниження попиту на українську сировину і напівфабрикати. У нас є план «Б» на цей випадок? Експортно-сировинна модель економіки, класичним зразком якої, на жаль, є Україна, апріорі передбачає високу чутливість до зовнішніх шоків, чи то коливання цін на сировинні товари, чи проблеми в економіках основних торгових партнерів.

Необхідно розуміти: не можуть бути сільське господарство і торгівля «царицями», а промисловість — «сірістю на побігеньках». Крім переорієнтації економіки України на шлях інноваційно-технологічного розвитку, про що я пишу і говорю постійно, є ще один дієвий захід, який дозволить знизити чутливість до зовнішніх шоків.

Які європейські країни легше інших пережили світову економічну кризу 2008 року? Німеччина, Польща (в якій взагалі обійшлося без спаду економіки) і Франція. Що їх об’єднує? Це країни з великим населенням і дуже ємним внутрішнім ринком, який в чималій мірі насичується продукцією вітчизняного виробництва. Україні як одній із найбільших країн Європи потрібно зробити своєю конкурентною перевагою ємний внутрішній ринок, який має бути наповнений значною мірою і вітчизняною продукцією.

Формування внутрішньої конкуренції в нашій країні і створення ємного внутрішнього споживчого ринку — ось наші ключові завдання (поряд із переходом до моделі інноваційно-високотехнологічного розвитку). У контексті вирішення цього завдання потрібно зробити максимум для створення дієвого механізму розвитку малого і середнього бізнесу, послуги та продукція яких мають стати утворюючими для формування внутрішнього ринку, а також для полегшення доступу підприємств малого та середнього бізнесу до фінансових ресурсів. Це тим більше важливо з урахуванням того, яку роль середній і малий бізнес відіграє у розвинених економіках — він становить основну їх частину. Підніметься в Україні середній і малий бізнес — з’явиться й ємний споживчий внутрішній ринок, оскільки створення нових робочих місць дозволить працівникам витрачати отримані доходи на внутрішньому ринку. Постане питання: як зробити, щоб частина внутрішнього попиту прямувала на покупку вітчизняної продукції? Є кілька варіантів, один з яких — програми кредитування з обов’язковою умовою покупки на надані у кредит кошти українських товарів. Можна скористатися і досвідом Туреччини, де під час держзакупівель встановлена квота на обов’язкове придбання продукції місцевого малого та середнього бізнесу.

ПОСТПРАВДА

Повертаючись до події, що трапилася в перший день Всесвітнього економічного форуму — через кілька днів інформація була уточнена: на щастя, ніяких британців у німецькому автомобілі не було, і взагалі в ньому не було нікого. Хто саме залишив порожній німецький автомобіль на залізничному переїзді в Давосі — невідомо. Але специфічним символізмом це віддає — не виключено, що Brexit може стати серйозним викликом для економіки Євросоюзу, і це негативно позначиться на пов’язаній з ним економіці України. У тому разі, якщо ми продовжимо сподіватися на зовнішню торгівлю сільськогосподарською сировиною та металургійними напівфабрикатами, а також на заповнення внутрішнього ринку тільки імпортною продукцією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати