Перейти до основного вмісту

Французький коньяк із кримського винограду?

28 квітня, 00:00

Минуле літо визнали найспекотнішим протягом останніх 200 років. Усі ми пам’ятаємо численні репортажі з Європи, де спека буквально забирала життя тисяч людей. Така погода виявилася згубною і для сільського господарства. Постраждало безліч галузей, які так чи інакше пов’язані з землеробством. Урожай зернових, кукурудзи та картоплі виявився рекордно низький (на 60% менший за звичайну норму). У деяких районах Німеччини він був практично цілком знищений. Так само постраждали угіддя Франції, Австрії й Іспанії. Багатомільярдних збитків зазнало сільське господарство Італії. Ціни на виноград, оливкову олію та фрукти зросли в середньому на 25%. У Франції урожай зернових скоротився на 30%.

Найбільших збитків зазнали винні і коньячні господарства Франції. Урожай винограду внаслідок засухи зменшився в цій країні більше ніж на 60%, а винограду коньячних сортів — на 72%. Це створює велику загрозу для експорту країни, в якому помітне місце займають коньяки та вина. Попри те, що реальні проблеми розпочнуться через кілька років, коли коньячні спирти, виготовлені з урожаю винограду минулого року, пройдуть достатню витримку, великі коньячні доми Франції вже нині шукають постачальників. Як повідомило джерело в інформаційно-аналітичному центрі Держзовнішінформу, один із цих домів, зі штаб-квартирою в місті Коньяк, департаменту Шаранта, веде переговори з кримським заводом марочних вин і коньяків «Коктебель» про закупівлю унікальної сировини, виробленої цим підприємством. Не дивно, що коньячний гігант шукає партнера саме в Криму. Між французьким виробником і «Коктебелем» давня історія партнерства. У неврожайні роки такі закупівлі вже проводили, але в значно менших обсягах, ніж це планують сьогодні.

Уже давно французи відзначають унікальні властивості коктебельських коньячних спиртів, їхній яскраво виражений букет і найвищу якість. Коктебельський виноград, що зростає на унікальних землях в околицях вулкана Кара-Даг, за визнанням дегустаторів, робить смак французьких напоїв насиченішим і додає їхньому аромату нових вишуканих відтінків.

Сировина, вироблена на заводі, сьогодні і в Україні на вагу золота, але, на відміну від Європи, справа тут не в загиблому урожаї, а в тому, що в нашій країні Коктебель мало не єдине місце, де виростає сортовий коньячний виноград такої якості. Маючи свої технології виробництва коньяків, завод вважає за краще використати цю сировину для випуску продукції під власною торговою маркою. Керівництво та технологи заводу відмовляються використовувати чужу сировину навіть у разі дефіциту своєї, оскільки вважають, що це може негативно позначитися на якості напою, що виробляється.

Залишається лише поспівчувати французам. Цілком можливо, що французькі коньячні доми чекає дефіцит сировини. Аналітики передбачають, що у цьому разі ціни на коньяк у Франції можуть зрости в середньому в 2—2,5 разу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати