Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

21 травня, 00:00

У 2005 році вступити до СОТ проблематично

Президент України Віктор Ющенко висловив сумнів у можливості вступу країни до СОТ у 2005 році. «На сьогодні, мені здається, ми серйозно відстаємо за графіком, що забезпечить нам вступ до СОТ цього року», — сказав він учора на засіданні РНБО, при цьому додавши: «Точніше, перебуває на грані зриву вступ України цього року до СОТ». В. Ющенко наголосив, що найпроблемнішим залишається прийняття необхідних законопроектів. Так, за його словами, понад 20 законопроектів ще не передано на розгляд, чотири законопроекти перебувають на розгляді депутатів. Крім того, проблемною залишається тема двосторонніх переговорів зі США та деякими провідними азіатськими країнами. «На жаль, наскільки я проінформований у цьому питанні, тут у нас не спостерігається великий прогрес», — сказав Президент.

Мобільний зв’язок на «п’ятачках»

Група компаній Aventures (Київ), що володіє мережами магазинів Unitrade і City.com, розпочала розвиток мережі магазинів мобільного зв’язку «П’ятачок». Про це повідомив агентство Інтерфакс-Україна президент компанії Володимир Колодюк. За його словами, вже відкрито 10 таких торговельних точок (у Києві та Дніпропетровську), а до кінця року планується довести їхню кількість до 200. В. Колодюк не відповів на запитання про заплановані інвестиції в розвиток мережі, пообіцявши надати фінансову інформацію пізніше. Група компаній Aventures включає роздрібну компанію Unitrade (володіє однойменною мережею магазинів), роздрібну компанію City.com (володіє магазином у Києві), дистриб’юторську компанію DirectLine, оптову компанію Udicom, сервісну компанія «S-майстер».

У Миколаєві збудують зерновий термінал

Компанія «Єврозовнішторг» (Миколаїв) і МСМ Group інвестують $30 млн. у будівництво в Миколаєві зернового термінала, розрахованого на одноразове зберігання 150 тис. тонн зерна. Про це агентство Інтерфакс-Україна повідомив засновник «Єврозовнішторгу» Анатолій Блащук. За його словами, термінал, швидкість завантаження якого становитиме 50 тис. тонн зерна на добу, збудують на березі Бузько-Дніпровського лиману на ділянці загальною площею 10,2 га. Його першу чергу планується ввести в експлуатацію 2006 року, а повністю завершити будівництво — протягом двох років. «Будівництво терміналу дозволить значно скоротити час і вартість транспортування зернових, а також поверне Миколаєву нішу, яку він займав на ринку транспортування зерна до введення зернового терміналу в Одесі», — сказав А. Блащук.

Ремонт «дороги в Європу»

Верховна Рада ратифікувала кредитний договір між Україною та ЄБРР за проектом ремонту автошляху Київ — Чоп на ділянці Стрий — Броди довжиною близько 180 км. Вартість проекту — 138 млн. євро, з яких 100 млн. євро — кредит ЄБРР, що надається на 15 років з відстрочкою повернення його основної суми на три роки. Як повідомив «День» глава Держслужби автомобільних доріг України Вадим Гуржос, ремонт ділянки дороги Чоп — Стрий планується закінчити в липні цього року, а ділянки Стрий — Броди — 2007 року. «Також ми нині працюємо з ЄБРР стосовно надання ще одного кредиту в розмірі 300 млн. євро для завершення ремонту дороги від Бродів до Києва», — сказав Гуржос. Ніхто не заперечує, що ремонтувати дороги треба. Інша річ, що кількість коштів, які досі було витрачено в Україні на будівництво та ремонт автомагістралей, майже не вплинула на їхню якість. Час покаже, чи зможе нова влада змінити ситуацію й зробити так, аби траса Київ — Чоп стала «візитівкою» України. Бо це все ж таки дорога в Європу, повідомляє Максим НЕСТЕРЕНКО.

Екологи «зупиняють» підприємства

Рішення про тимчасову зупинку цілої низки підприємств Донецької області прийнято Держуправлінням екоресурсів у Донецькій області за підсумками спеціальних перевірок, що проводилися в регіоні в кінці квітня — на початку травня поточного року. За цей період у Донбасі було проведено 180 перевірок об’єктів, виробнича діяльність яких впливає на стан навколишнього середовища. Під час перевірок з’ясувалося, що деякі підприємства впроваджують проекти, нехтуючи необхідними екологічними нормами й не проходячи спеціально екологічної експертизи. Крім того, 30 посадових осіб Донецької залізниці притягнуто до адміністративної відповідальності та повинні заплатити штраф за «неприйняття належних заходів з охорони та відновлення зелених насаджень» на своїй території. Усього ж за підсумками перевірки до адміністративної відповідальності залучено 123 посадовi особи, а за одним із фактів порушення природоохоронного законодавства матеріали перевірки передано до суду. Проте, як підкреслює прес-служба Держуправління екоресурсів у Донецькій області, матеріальне покарання порушників природоохоронного законодавства не є самоціллю управління. Головним завданням є передусім поліпшення екологічної ситуації і, як наслідок, — створення сприятливих умов для життєдіяльності людей, що проживають у Донбасі. Однак, навіть після перевірок і притягнення до відповідальності, деякі керівники підприємств, сплативши штраф, продовжують ігнорувати видані інспекторами розпорядження, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА , «День».

На ХАЕС — сухий закон. Чому тільки зараз?

Уся прекрасна «половина» Нетішина, міста творців мирного атому, палко вітає першу письмову заяву генерального директора Хмельницької АЕС Миколи Панащенка. «Про політику запобігання вживанню алкоголю та наркотиків працівниками ВП ХАЕС». «Двох чи трьох затримали на прохідній у нетверезому стані. Звісно ж, до робочих місць не допустили. Наразі вирішується питання про їхнє звільнення», — повідомила «Дню» про передісторію офіційного документа керівник прес-служби ХАЕС Тетяна Лисичук. Мовляв, не знічев’я Микола Сергійович серед усіх завдань вважає першочерговим саме це. Адже «поява працівника на робочому місці в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння... може призвести до надзвичайної ситуації при експлуатації енергоблоків». Микола Панащенко посилається на правові акти, відповідно до яких п’яниць і наркоманів безжально звільнятимуть з роботи. Одначе керівництво ХАЕС не відмовляється й від того, щоб проводити «моніторинг здоров’я персоналу, що включає і профілактику, медичну реабілітацію та оздоровлення працівників». Як розповіли у міськвиконкомі, у Нетішині «такий же рівень алкоголізму та наркоманії, як у всій країні». На жаль, високий. Поки що невідомо, чи керівництво інших підприємств і організацій міста виявило солідарність із новим гендиректором ХАЕС. Одначе місцеві продавці алкогольних напоїв та наркоторговці ще не помітили, що попит на їхні товари спадає, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати