Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Попереду пенсійний шок

У Мінсоцполітики вигадали, як позбавитися дефіциту Пенсійного фонду вже 2024 року
20 січня, 10:26
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Надбанням громадськості днями став текст меморандуму України з МВФ. Відповідно до нього Україна вже запізнилася з проведенням пенсійної реформи. Відповідний законопроект за задумом авторів меморандуму слід було ухвалити ще до нового року. Реформа має передбачати подальше зниження можливості для раннього виходу на пенсію, посилення критеріїв отримання мінімальної пенсії, консолідацію пенсійного законодавства (наразі — близько 20 законів), забезпечивши єдиний принцип пенсійного забезпечення без привілеїв для будь-якої професії (за винятком військових).

Меморандум також передбачає розширення бази платників соціальних внесків. Планується відокремити надбавки до пенсії від власне трудової пенсії й перевести  їхнє фінансування,  починаючи з 2017 року, від Пенсійного фонду до державного бюджету, щоб зробити систему справедливішою й вивільнити ресурси для ефективнішого зниження рівня бідності в країні. Вимоги МВФ включають і підвищення пенсійного віку.

«Потрібен дуже широкий пакет пенсійної реформи, який би розглядав не лише підвищення пенсійного віку, а й посилення можливостей дострокового виходу на пенсію, розширення бази для соціальних внесків», — сказав Інтерфаксу Україна глава місії МВФ Рон Ван Руден. Він нагадав, що українська сторона в рамках програми брала на себе зобов’язання підготувати широку параметричну пенсійну реформу до кінця грудня минулого року, проте порушила його (у меморандумі Київ пояснює затримку необхідністю додаткового часу для пошуку підтримки в суспільстві).

Але, схоже, черговий транш отримаємо ще не дуже скоро. Тому що уряд України поки відмовляється виконувати вимогу МВФ щодо підвищення пенсійного віку. Кабінет Міністрів не бачить необхідності підвищувати пенсійний вік для громадян, запевняє міністр соціальної політики України Андрій Рева. «Позиція уряду полягає в тому, що сьогодні ми не бачимо необхідності його (пенсійний вік) підвищувати. Це в Європі платників соціальних внесків сьогодні стає менше, ніж самих пенсіонерів, тому там, напевно, це вихід. в Україні у нас достатньо внутрішніх резервів, адже з працюючих громадян лише половина платить ЄСВ», — говориться в повідомленні прес-служби Мінсоцполітики з посиланням на міністра. За його словами, необхідно стимулювати громадян платити єдиний соціальний внесок.

А раніше, ще до того як відомості про зміст меморандуму з МВФ потрапили до ЗМІ, Рева, за допомогою прес-служби міністерства, виклав свою інтерпретацію вимог МВФ щодо реформи соціальної сфери. Пенсійна реформа, що передбачає скасування всіх надбавок і можливість «купівлі» страхового стажу, якого бракує для отримання пенсії, позбавить країну дефіциту Пенсійного фонду, повідомляла сенсацію прес-служба Мінсоцполітики. Вона  роз’яснювала, що зменшення страхового стажу може стати однією з основних складових цієї реформи й, посилаючись на главу відомства, інформувала, що з 1 січня 2018 року страховий стаж може становити 15 років. У цьому випадку 30% громадян (додатково) зможуть претендувати на державне пенсійне забезпечення. «Цей термін дали, щоб усі молоді почали платити внески (до пенсійних фондів), а старші почали організовувати свою страхувально-пенсійну картину з ЄСВ», — повідомляла прес-служба.

Крім того, за словами міністра, українцям буде надана можливість купити собі ці 15 років страхового стажу за приблизно 130 тисяч гривень: по 704 гривні за кожен місяць з цих 15 років. Також розглядається можливість на законодавчому рівні передбачити, що той, хто отримає пенсію, не матиме права працювати. Пенсії з інвалідності виплачуватимуться не Пенсійним фондом, а Фондом  соціального страхування, який почне працювати з квітня 2017 року. Із цього фонду планується фінансувати й пенсії з втрати годувальника.

Військові отримуватимуть пенсії за вислугу після 25 років служби. Проте єдиний соціальний внесок з їхніх зарплат платитиметься в подвійному розмірі, оскільки у військовослужбовців усіх категорій досить високий ризик отримати травми, каліцтва. «За задумом авторів пенсійної реформи, до 60 років військовослужбовці отримуватимуть пенсію з державного бюджету. Після 60-ти — з Пенсійного фонду», — говориться у повідомленні. «Ця система соціально справедлива, тому що й для Президента, й для простого робітника встановлюється однаковий підхід нарахування пенсій. Ми усвідомлюємо, що після ухвалення цього закону шок у наших співгромадян може бути таким же, як після підвищених тарифів. Але це вимушений і необхідний крок, щоб збалансувати Пенсійний фонд», — заявив за повідомленням прес-служби Рева.

У чому міністр правий, то це в тому, що українці будуть шоковані його пропозиціями. Так, співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак написав «Дню» про те, що наміри Міністерства соціальної політики України «продавати» за гроші трудовий стаж свідчать про бажання уряду підвищити найближчим часом пенсійний вік і заробити на майже 70% українських пенсіонерів.

Мазурчак зазначив, що в повідомленні, поспішно видаленому з офіційного урядового порталу після зустрічі Реви й постійного представника Міжнародного валютного фонду Жерома Ваше, міністр визнав, що в разі реалізації пенсійної реформи лише третина громадян пенсійного віку зможе претендувати на пенсію.

«МВФ вимагає підвищити пенсійний вік. Уряд розуміє, що для реалізації запланованого 2/3 людей не вистачить страхового стажу для нарахування пенсії. Замість того, щоб захищати людей, влада цинічно вирішила нажитися на майбутніх пенсіонерах, продаючи їм стаж, якого бракує. Як наслідок у найближчому майбутньому 70% громадян передпенсійного віку будуть змушені «купувати» собі право на пенсію», — цитує Мазурчака прес-служба партії «Наш край». Політик підкреслив, що у влади є дієвіші, але неприємніші для неї джерела наповнення бюджету — боротьба з корупцією та скорочення сумнівних доходів олігархів.

У той же час співголова «Нашого краю» звернув увагу на те, що спроби перекласти функції держави на плечі громадян уже набули системного характеру. «Держава фактично самоусувається від своїх функцій, змушуючи українців доплачувати за свою чесно зароблену пенсію. Крім того, не всі зможуть сплатити значні кошти для покупки необхідного стажу», — пояснив він. На його думку, всі зміни в такій соціально чутливій сфері, як пенсійна система, повинні ретельно плануватися, проходити обговорення й вноситися з перспективою десятків років. «Про те, як виплачуватиметься пенсія, людина має знати ще у відносно молодому віці», — резюмував Мазурчак.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати