Українці запасаються кришками для консервації
Аналітики: «Зниження цін на аграрну продукцію дали здебільшого... городи»
Улітку ціна на «головний» український продукт — сало — впала на 15% більше, ніж це було 2015 року у цей час, коли сало зазвичай дешевшає. Відповідні результати аналітичного дослідження споживчих цін представив днями президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Цього року, — заявив він, — вдаліше складаються в Україні ціни на овочі. Практично всі вони знизилися, навіть на капусту, хоча дощі йшли не так вже й часто. У липні ціни практично на всі овочі — моркву, цибулю, буряк — були на 5, 7, 10 відсотків нижчими, ніж торік».
«Гадаю, що й восени не буде великих проблем з овочами, — переходить він до прогнозування, — овочів на ринку вистачатиме, а ціни, навіть якщо й зростатимуть, то неістотно. Картоплі вже точно вистачить усім. Урожай нормальний. До того ж картоплю ми, як правило, не експортуємо — все з’їдаємо самі». «А помідори цього року на 23%, за даними Держстату, дешевші, ніж у липні минулого року. Ціна у них цього року, я б сказав, людська, — із задоволенням зазначає експерт і констатує: — Це чудово, що українці навчилися переживати кризу. Чому ціни впали? Уже 2014 року якась частина українців завела городи, 2015-го народ уже серйозно до цього підійшов, а 2016-го «городи» працювали. Якщо ви самі вирощуєте овочі, то навіщо вам базар? А ринок одразу реагує: немає покупця — треба знизити ціну».
Крім того, Охріменко розповідає про спостереження знайомого працівника «Ашану», який зауважив, що цього року дуже багато й більше, ніж зазвичай, купують кришок і банок для консервації. «Це дуже правильне рішення, — підтримує домогосподарок економіст, — якщо овочі сьогодні дешеві, то чом би своїми силами не розв’язати проблему з вітамінами взимку, хоча виробникам така самодіяльність не дуже й вигідна».
Як і будь-якого чоловіка, Охріменка хвилює ціна на м’ясо. Але цього року, за його словами, свинина практично не подорожчала, а яловичина у нас завжди була дорогою. У той же час він звертає увагу на те, що дорожчає м’ясо птиці. Що сталося? Відповідаючи на своє запитання, експерт винить у цьому населення, яке віддає перевагу дешевому м’ясу птиці, створює підвищений попит, що у свою чергу викликає зростання цін на курятину. «Але все одно сьогодні м’ясо птиці дешевше, ніж будь-яке інше, зокрема й свинина», — констатує він. «А восени свинина, звісно, подорожчає, — передбачає експерт, — і взагалі м’ясо подорожчає. Тут усе просто: ціна на фуражне зерно для худоби піднімається, і її вже треба включати в ціну м’яса, інакше витрати на виробництво не окупляться. Отже, восени такого дешевого сала, як зараз, не буде. Ціна на нього може повернутися до тих позицій, з яких улітку почалося здешевлення».
Проте Охріменко передбачає, що яловичина й свинина дуже не подорожчають: «Ціна на них уже дійшла до того рівня, що вище — вже ніяк». «Та й споживання м’яса в країні на душу населення зменшилося, хоча раніше воно зростало. 2013-го ми з’їдали 5,1 кілограма, зараз — 4,3 кілограма на одного жителя країни. І це дуже багато. Ціна тут, дійсно, тисне. Її зростання не буде тому, що не буде й покупця», — впевнений експерт. Інша ситуація, на його думку, з молочною продукцією. Ціна на неї піднімається, але фермери скаржаться на низькі закупівельні ціни, а виробники — на низькі ціни в магазинах.
Пояснення цьому, як він вважає, в тому, що раніше дуже багато «молочки» йшло на експорт. Тоді виробники могли собі дозволити дотувати внутрішній ринок за рахунок експорту. «Зараз з експортом проблеми. У нас купують лише вершкове масло та сухе молоко, тверді сири — дуже мало, й українські виробники змушені заробляти в Україні, — констатує експерт. — Різко підняти ціни не можна. Але поступово — виходить. Навіть улітку, хоча, як правило, влітку «молочка» падає, а тут зростала: від сметани до вершкового масла. І восени ця тенденція продовжиться. Тому що виробники кажуть: ми зараз працюємо майже на збиток. Тим паче, що споживання молокопродуктів, на відміну від м’яса, на душу населення в Україні зросло».
А найболючіше питання на споживчому аграрному ринку, на думку Охріменка, — це фрукти. Цитрусові, за його словами, зростають у ціні слідом за курсом долара. До нового року мандарини можуть піднятися до 100 гривень за кілограм. «Це з нашими зарплатами абсолютно непорівнянно, — зазначає він, — лимони вже 85 гривень, а мандарини за 100 гривень — це звучить якось страшно для нашого вуха». Чому можна радіти, то це тому, що у нас практично не помінялися ціни на розваги й у сфері послуг.
«Восени слід чекати подорожчання хліба, що пов’язано зі зростанням вартості зерна, — зазначає експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Євген Дворник, — продовольча пшениця зараз вища, ніж на цей час торік приблизно на 20—30 відсотків. І це лише один із чинників. Але різких стрибків не буде. Буде поступове зростання цін упродовж двох-трьох місяців». «У серпні-вересні у нас типове явище — здешевлення гречки, — продовжує експерт. — Це пов’язано зі збиранням нового врожаю. Площі під нею цього року більші, ніж торік. Врожайність теж вища. І пропозиція на ринку у вересні, жовтні й листопаді буде достатньою. Але під кінець сезону можливе зростання цін. Буде це 15—20 відсотків чи 50 — вже залежить від купівельної спроможності населення».
«Подорожчання низки продуктів, що входять у звичайну споживчу корзину українців, — як вважає експерт аграрного бізнесу Денис Марчук, — не назвеш випадковістю. Річ у тім, що у 2016-й рік сільгоспвиробники вступили з новою системою оподаткування, з новими фіскальними вимогами щодо господарювання, й, відповідно, все це в сукупності впливало на підвищення собівартості продукції. Крім того, ми знаємо про політику уряду щодо комунальних тарифів. Їх подорожчання у 2,5 разу тягне й зростання собівартості продукції, що використовується в сільському господарстві, а отже, й тієї, що споживається українцями».
Вироби з борошна — хліб, макарони, до осені подорожчають ще й тому, що хлібопекарськими підприємствами використовується електроенергія й газ, які істотно подорожчали, пояснює Марчук. До цього, на його думку, слід додати витрати на логістику, що різко збільшилися. «Отже, ми в середньому прогнозуємо подорожчання хліба на 20 відсотків. За буханець чорного хліба доведеться викласти приблизно 10 гривень», — говорить експерт. «Подорожчання м’яса птиці, — за його словами, — станеться у зв’язку з тим, що цього року в Україні вродило більше дорогого продовольчого, ніж фуражного зерна, й птиця отримуватиме дорожчі корми. Отже, курятина подорожчає на 5%. І восени слід чекати її ціну в межах від 45 до 50 гривень за кілограм». Але і яловичина, як вважає експерт, також дорожчатиме — у всьому світі поширюється дерматит великої рогатої худоби. У результаті вирізується поголів’я, щоб встигнути своєчасно реалізувати продукцію. «Сьогодні навіть немає прогнозів, чи зможемо ми вберегти своє стадо», — визнає Марчук.